Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Минута мълчание за жертвите на трудови злополуки в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 15:17 / 26.04.2013Коментари ()693
В Бургас жертвите на трудови злополуки бяха почетени с минута мълчание и поднасяне на венци и цветя пред паметника в Морската градина, съобщиха от КНСБ-Бургас.

Причината е Световният ден на безопасност и здраве при работа, който по традиция бе отбелязан от двата синдиката КТ "Подкрепа" и КНСБ, както и от Община Бургас, Областна администрация и Инспекция по труда - Бургас.

Зам.-областният управител Атанас Терзиев призова за едноминутно мълчание с което да бъдат почетени жертвите на трудови злополуки и апелира важността на този ден да не се забравя. За изминалата година от Инспекцията по труда в Бургас за отчели 144 злополуки по време на работа, като смъртните случаи са 10. "По информация на Националния осигурителен институт регистрираните трудови злополуки през 2012 г. за Бургаска област са 144, от тях смъртните случаи са 10. Те са в различни отрасли и нямаме струпване в един конкретен за разлика от предходни години, когато строителството водеше черната класация. До голяма степен злополуките сега са резултат от ПТП-та", каза Павлин Васков - директор на Инспекцията по труда в Бургас.

Той добави, че от началото на 2013 година по време на работа са станали 3 инцидента, завършили със смърт, но все още не е установено дали са трудови.

Според регионалния председател на КТ "Подкрепа" Иван Костадинов злополуките през 2013 година са намалели, но не заради подобрени условия на труд, а защото икономиката работи със забавени темпове.

"Най-честите инциденти се случват в най-рисковете сектори, а това е строителството. Строителството намаля и затова и инцидентите намаляха. Ние продължаваме да се борим за по-добри условия на труд, за да не се стига до най-тежките трудови злополуки със смъртни случаи и в крайна сметка да опазим работниците и да им създадем добри условия на труд", каза Костадинов. Той бе придружен от Дина Димитрова и Дянко Димов от КТ "Подкрепа".

Източник: Радио "Фокус"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Minuta-mulchanie-za-zhertvite-na-trudovi-zlopoluki-v-Burgas-429554
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.