Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Бургаска болница осъди Здравната каса
Автор: Екип Burgas24.bg 16:02 / 10.04.2013Коментари ()1062
© Burgas24.bg
Здравната каса бе осъдена от бургаска болница. Искът е заведен заради отказ на НЗОК да заплати интервенции по клинична пътека за съдова хирургия. Аргументът на касата - в бургаската болница използвали иновативен метод за лечение. Лекарите обаче твърдят, че този метод се прилага и в други здравни заведения в страната, на които НЗОК не е отказала финансиране.

"Тази пътека се счита, че е оперативна и че всичко оперативно трябва да бъде свързано непременно с разрез. По тази точно процедура не се правеше разрез, прави се по безкръвен път", обяснява Нели Атанасова, прокурист на болницата.

В болницата избрали новия метод, защото е по-добър за пациента. Според съдови хирурзи при старата техника с разрязване на коремната стена пълното възстановяване продължава около месец, а по новата методика възстановяването е за 1 ден. Проверяващите обаче са категорични, че има нарушение.

"Проверяващият орган е проверил за определен период дейността на болницата и за 32 случая, които са абсолютно идентични. Отказал е плащане само на 25 от тях", заяви Александър Богданов, адвокат на Сдружение на бургаските болници.

Болницата от август 2012 година спира със заповед изпълнението на операциите и завежда дело, което печели. Но от август допреди ден, когато излиза решението на съда, болницата губи пациенти.

"Беше извършена експертиза, която не беше оспорена от юриста на Здравноосигурителната каса, където еднозначно вещото лице се произнесе, че извършената от нас операция представлява именно оперативна намеса", обяснява Александър Богданов.

В момента същата болница съди Здравната каса за неизплатени още близо 50 операции по същата клинична пътека.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Burgaska-bolnica-osudi-Zdravnata-kasa-426491
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.