Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Кметът на Созопол: Водният цикъл е много важен за общината
Автор: Екип Burgas24.bg 17:11 / 07.02.2013Коментари ()474
© Burgas24.bg
Изпълнението на водния цикъл с пречиствателната станция на Созопол е проект, който е много важен за Община Созопол и началото на строителството е един дълго чакан момент, посочи пред журналисти на пресконференция кметът на морската община Панайот Рейзи.

Изпълнението на водния цикъл ще подпомогне основния поминък на местните хора - туризма, посочи Рейзи. Той допълни, че проектът ще се изпълнява на етапи поради неговата обемност и поради ограничението на летния сезон, когато строителството е забранено. До началото на това лято трябва да бъдат готови колекторите за стария и новия град до пречиствателната станция, входната помпена станция, където ще се извършва механичното почистване на отпадъчните води и дълбоководното заустване, което ще извежда отпадъчните вече пречистени механично води на миля и половина навътре в морето.

"Всичко трябва да е готовото, а градът подреден, за да може да посрещнем летния сезон и това да не дава отражение. Предстои ни доста работа. Ще бъде трудно, но ние трябва да успеем. Надявам се да получим подкрепата на обществеността и на населението на Созопол,защото в следващите месеци градът ще бъде разкопан", каза Рейзи.

Колектора на град Черноморец също ще бъде изграден, като той ще мине по вътрешния път между Черноморец и Созопол, като след това ще има възможност да бъде направен основен ремонт на този път, посочи Рейзи.

Кметът на Созопол каза, че изпълнението на интегрирания воден проект ще даде тласък и на развитието на новия квартал на Созопол Мисаря, където предстои да бъде изградена поликлиника и нова автогара.

"Следващите три години от нашия мандат ни предстоят за изпълнение важни и съществени неща и се надявам да ги реализираме. Екипът ни добре работи с европейските програми и се надявам да изпълним всичко на 100 % , за да няма после корекции и санкции, защо те не са много леки. Една санкция дори и 5 % да е това са около 4-5 милиона лева. За това непрекъснато и постоянно се консултираме и се надяваме да не допуснем и минималната корекция по този проект, защото дори една община като Созопол, която има добри собствени приходи би се затруднила при едни такива корекции", каза Рейзи.

Във вторият етап на изпълнението на проекта е строителството на пречиствателната станция която ще е и за Созопол и за Черноморец, изграждането на колектора на Черноморец и колекторите и на другите квартали на града. Самата пречиствателна станция е проектирана за 64 560 еквивалент жители.Строителството на вторият етап от интегрирания воден цикъл на Созопол трябва да започне през септември тази година Кметът допълни, че до 2014 година проектът трябва да бъде изпълнен, като отчетът ще е през 2015 година.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Kmetut-na-Sozopol-Vodniyat-cikul-e-mnogo-vazhen-za-obshtinata-414319
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.