Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Започна поставянето на противогрипни ваксини в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 16:48 / 30.09.2012Коментари ()636
© Burgas24.bg
В Регионалната здравна инспекция вече са получени противогрипните ваксини и се поставят, съобщи говорителят на здравната инспекция Елица Карагьозова. Противогрипните ваксини могат да се прилагат на възрастни и деца от шестмесечна възраст. Те намаляват риска от разпространение на грипа след членовете на семейството и затворени и работнически колективи. 

Ваксините защитават живота на хората от рисковите групи. Това са хронично болни, възрастни хора над 60 години и деца. За тях е препоръчително поставянето на ваксини. Най-подходящото време за поставянето на ваксина са месеците септември, октомври и ноември, тъй като организмът има достатъчно време да изгради имунитет и все още хората са здрави, задължително условие при поставянето на ваксини. 

"Имунитетът се изгражда за около 15-20 дни и трае през цялата година, като е най-силен през първите шест месеца. Има и риск от разболяване след поставянето на самата ваксина, но то протича много по-леко", категорична бе тя. 

Ваксината може да се постави в имунизационния кабинет в регионалната инспекция на първия етаж. Имунизация може да се направи и при личните лекари. 

"Всяка година ваксините се различни, на базата на прогнозираните от Световната здравна организация щамове грип, най-близки до тези, които ще ни атакуват", каза още Карагьозова. 

"За тази година в противогрипната ваксина са заложени три щама - "Калифорния", "Виктория" и "Уисконсин". За това не е препоръчително да се слагат стари ваксини. Ваксините са противопоказни за алергичните към яйчен белтък. Ако хората си закупуват ваксина от аптеката, тя трябва да се постави в хладилник при температура от 2 до 8 градуса", допълни здравният специалист.


Източник: радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Zapochna-postavyaneto-na-protivogripni-vaksini-v-Burgas-384278
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.