Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Филмовият фестивал "Другото лице на глобализацията" в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 10:33 / 09.09.2012Коментари ()629
Традиционният филмов фестивал с екологични филми "Другото лице на глобализацията" ще се проведе тази година в Бургас, на 10ти и 11ти септември в Културен център "Морско казино". Прожекциите ще започват от 19.30 ч.

Филмите, подбрани тази година са нови и засягат три основни теми - свръхриболова, енергийната зависимост и храните.
Продукции са на организациите "За Земята", "Грийнпийс" и мрежата "CEE Bankwatch". За да се представи и наболялата тема с улова на делфини по Черноморието е включена и продукция на Българска национална телевизия - филмът "Солени сълзи".

Филмите на "Грийнпийс" представят проблема за прекомерния риболов в моретата на страните от Европейския съюз. "Без риба няма рибарство" е основното послание на филмите. В момента тече реформа на Общата рибарска политика, която се случва веднъж на всеки 10 години. Това може би е последният шанс да запазим морското биоразнообразие. България участва в този процес - като гласува на европейско ниво. Под въпрос е дали ще гласува за устойчиви риболовни практики или ще подкрепи реформа, която допълнително ще унищожи живота в моретата.

Филмите на "За Земята" поставят въпросите каква храна ядем, от къде тя идва и сигурни ли сме, че генно-модифицираните храни не са част от ежедневната ни трапеза. Има ли други начини да осигуряваме храната си - независими от индустриалното селско стопанство

Мрежата "CEE Bankwatch" ни дава нова гледна точка върху енергийните ресурси, които използваме - какво се случва в страните откъдето идват ресурсите, как се добива петролът, има ли алтернативни решения. Няма бъдеще, основано на изкопаемите горива е посланието на филмите, които проследяват пътя на горивата от делтата на Нигер до бензиностанциите в Европа.



Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Filmoviyat-festival-Drugoto-lice-na-globalizaciyata-v-Burgas-378915
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.