Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Нестинари от Царево участваха във "Фестивал на историята и културата" в Турция
Автор: Екип Burgas24.bg 11:45 / 04.09.2012Коментари ()840
©
Нестинари от Царево участваха в седмия "Фестивал на историята и културата" гр.Визе, Р. Турция от 30 август до 2 септември. Те представиха танца в огъня и през трите поредни вечери на фестивала. Нестинарите бяха посрещнати топло и с голям интерес от жителите и гостите на Визе. Играта в огъня предизвика възхищението на публиката и двете нестинарки, Веса Илиева и Калина Василева, дълго след танца обясняваха за ритуала и се снимаха с публиката. Хората не спираха да се удивяват на този древен обичай, който за тях бе непознат до сега. Голяма част от населението в района са български изселници и те с умиление си спомняха за родината.

Нестинарите гостуваха на фестивала по покана на кмета на Община Визе г-н Селчук Йълмаз. Групата получи
©
плакет за участие във фестивала и благодарности от организаторите за представянето на ритуала.

Кметът отбеляза пред публиката, че двете общини Царево и Визе ще изпълняват съвместен партньорски проект "Храната като взаимно културно наследство в регион Тракия", спечелен по втората покана по Инструмент за Предприсъединителна Помощ "България - Турция".



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Nestinari-ot-Carevo-uchastvaha-vuv-Festival-na-istoriyata-i-kulturata-v-Turciya-378122
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.