Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Около 200 бургаски двойки са получили помощ от Общинския фонд ин витро
Автор: Екип Burgas24.bg 17:40 / 07.08.2012Коментари ()607
©
Около 200 са бургаските двойки с репродуктивни проблеми към момента, които са получили финансова помощ от Общинския фонд ин витро, откакто той съществува. Над 75 % от тях, днес са успешни и щастливи родители. Това сподели на пресконференция в Община Бургас Ваня Христова - координатор на Фондация "Искам бебе" за Бургас.

В срещата взеха участие още председателят на УС на "Искам бебе" Радина Велчева, Ана Михайлова - психолог на безплатните групи за емоционална подкрепа, зам.-кметът Йорданка Ананиева, общинският съветник Вълчо Чолаков и певецът Веселин Маринов.

"Бургас показва най-добрият пример в национален мащаб и това как могат да работят заедно гражданските структури, общината, психолозите и лекарите. Заедно със Сдружение "Зачатие" преди три години и половина, и благодарение усилията на местната администрация и общинските съветници, заработи общинския фонд ин витро, който отделя между 150 000 - 200 000 лева годишно. Това е и най-големият общински фонд в национален мащаб за подпомагане на семействата с репродуктивни проблеми", отбеляза председателят и основател на Фондацията Радина Велчева.

Местният координатор на фондацията Ваня Христова сподели, че тази година "Искам бебе" навършва 5 години от своето създаване през 2007 г. и ще отпразнува рождения си ден в Бургас. Той ще бъде отбелязан на 8 август в Летния театър, къдетои от 18.00 часа ще се проведе традиционния благотворителен базар на Фондацията, в който ще се включват доброволци от Бургас, Стара Загора, Варна, София, Търговище, Пловдив, Русе с ръчно изработени сувенири, картини и картички. Със средствата от продажбата ще бъдат подпомагани двойки с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от донорски програми. Веднага след това от 21.00 часа ще започне концертът на Веселин Маринов "Един мъж на 50", който певецът е посветил на благородната и хуманна кауза на фондацията.

На сцената ще бъде разрязана голямата торта-изненада, която е подарък от кмета на Бургас Димитър Николов, а "поздрави" към гостите в Летния театър ще отправят най-младите и дългоочакани бургазлийчета, родили се преди броени дни.

Председателят на фондация "Искам бебе" Радина Велчева разказа, че от своето създаване до сега, фондацията вече има доброволчески структури в 33 града в страната , с които работи. За последната година и половина Фондацията е успяла да разработи собствена донорска програма за подпомагане на 10 % от жените с репродуктивни проблеми, които не могат да се възползват от държавното финансиране. Резултатите до момента сочат, че 47 жени са финансирани по донорска програма и са родени 21 бебета.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Okolo-200-burgaski-dvoiki-sa-poluchili-pomosht-ot-Obshtinskiya-fond-in-vitro-371954
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.