Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Двуметрова ограда на Прокопиев затваря пътя към плаж край Созопол
Автор: Екип Burgas24.bg 15:49 / 03.08.2012Коментари ()4137
© Екогласност
Двуметрова ограда на Иво Прокопиев край Созопол затваря пътя към един от плажовете, алармираха екоактивисти.

"Снимахме тези къщи от лодки, защото оградите блокират достъпа до брега на морето", обясни лидерът на "Екогласност" Емил Георгиев. Екозащитници показаха къщите на бизнесмена и приближените му, построени на парцели, купени за жълти стотинки. Прокопиев и приближените му се сдобили с апетитни земи край морето срещу суми в пъти по-ниски от пазарната цена. През 2000 г. собственикът на "Икономедия" купил от община Созопол парцел от 3 декара срещу 2 лв. за кв.м при изкупна цена от 400 лв. по това време, разкри Георгиев.

Имотът се намира на 10 метра от брега на морето в местността Буджака. Съдружникът на Проколиев - Филип Харманджиев, направил още по-голям удар. Само за 1000 лв. той купил 2 декара в същата местност. Това означава, че е платил само по 49 стотинки за кв.м. Топжурналистът в един от вестниците на Прокопиев - Йово Николов, също притежава къща на първа линия в местността Далян Чайка, оценена от брокери за 2 млн. лв.

"Случаят с къщата на Николов показва, че трябва да се забрани строителството на първа линия по Черноморието", заяви Георгиев.

Екозащитници алармираха, че пясъчните дюни в района на Несебър и Созопол са на път да бъдат продадени на частници, въпреки че са защитена територия.

"Аргументът да се вземат дюните е, че така собственикът им ще се грижи по-добре за тях, но истината е, че веднага ще се застроят", заяви Александър Каракачанов от Зелена партия. Екоактивистите поискаха среща с представители на министерствата на икономиката, регионалното развитие и околната среда, на която ще настояват да се забрани промяната на статута на дюните. Ако срещата не се проведе до 15 септември, инициаторите ще блокират пътя Варна - Бургас. Еколозите обявиха още, че край Несебър 30% от пясъка на дюните вече е иззет, най-вероятно от строителни фирми. Според екозащитниците обаче строителството с този пясък е рисковано, защото не е пригоден за тези цели и след време сградите ще рухнат.

Източник: в. "Монитор"



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Dvumetrova-ograda-na-Prokopiev-zatvarya-putya-kum-plazh-krai-Sozopol-371135
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.