Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Следим си денталното здраве в интернет
Автор: Екип Burgas24.bg 17:15 / 30.07.2012Коментари ()739
© Burgas24.bg
От 01.08.2012 г. лекарите по дентална медицина ще отчитат извършената от тях дейност по договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) задължително чрез електронен отчетен документ (XML файл), съобщават от НЗОК.

Електронните отчети ще съдържат информацията от амбулаторните листове на пациентите, на които са извършени прегледи и е проведено лечение. Данните от отчетите ще бъдат съхранявани в Интегрираната информационна система на НЗОК.

С въвеждането на това изискване се намалява документацията, с която лекарите се отчитат пред НЗОК, защото те вече няма да представят амбулаторните листове на хартиен носител.

Друго преимущество на електронния отчет е, че данните от него ще постъпват в електронното здравно пациентско досие.
Чрез него пациентите ще имат възможност да проследяват дали подадените данни отговарят на реално извършените прегледи и лечението им. Така ще бъде увеличен контролът върху работата на денталните лекари от страна на пациентите.

Според Националния рамков договор за денталните дейности всеки здравноосигурен гражданин има право, в рамките на календарната година, на определен пакет от дейности в първичната или специализираната извънболнична дентална помощ. Стойността на услугите е частично или напълно заплащана от НЗОК в зависимост от възрастта на пациента и конкретната манипулация.

Към настоящия момент 5 678 са договорните партньори на НЗОК от денталната помощ, сключили договор за работа с НЗОК по "Национален рамков договор 2012 за дентални дейности".



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Sledim-si-dentalnoto-zdrave-v-internet-370111
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.