Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Изготвяме национална стратегия за борба с хепатита
Автор: Екип Burgas24.bg 16:34 / 27.07.2012Коментари ()671
©
България е първата държава в Централна и Източна Европа, която ще изготви свой национален хепатитен план. Това съобщи по време на пресконференция в Бургас по повод Световния ден на хепатита 28 юли д-р Станимир Хасърджиев, председател на националното сдружение за борба с хепатита "Хепасист", изпълнителен директор на европейската асоциация по чернодробни заболявания и председател на националната пациентска организация.

Това е благодарение на добрата воля на министерство на здравеопазването, каза Хасърджиев. България става държава за пример с начинанието си да изготви своя национална стратегия за борба с хепатита. Други държави също вече са проявили такава инициатива. От Италия са съобщили, че в рамките на една година и те започват да готвят своя стратегия.

"България още през 2010 година инициира и подписа резолюцията за борба с хепатита по време на Световната здравна асамблея през май в Женева. Преди това България в мое лице беше избрана на заместник председател на регионалния комитет на световната здравна организация за Европа. Това са две позиции измежду 50 държави и то е голяма чест за България и е нещо, което ни помогна да бъдем лидери в създаването на нови политики и да бъдем пример за други държави в областта на превенцията на незаразните и заразните заболявания. Държавите, които подписаха резолюцията поеха отговорността да създадат в следващите пет години национални програми за борба с хепатита. Ние искахме да сме лидери. Затова обявихме, че ще сме първата държава, която ще разработи такава програма. Шотландия и Франция вече бяха разработили, но ние сме първите в Източна Европа, които работим по тази тема", каза зам.-министърът по здравеопазването Десислава Димитрова.

Тя допълни ,че идеята е националния хепатитен план да има и регионален отзвук така че всяка една от общините да има възможност да направи програмата по начин, който е най- подходящ за хората от региона. Станимир Хасърджиев припомни, че световния ден за борба с хепатита се отбелязва по цял свят с различни инициативи, пресконференции, дейности свързани с младите хора.

"Ние решихме тази година Бургас да бъде нашия главен град, в който да проведем пресконференцията, защото вече е разгара на лятото, хората са тук, а община Бургас има големи традиции в реализирането на инициативи по повод световния ден за борба с хепатита, които винаги са били спонтанни и никога не сме подканвали общината да ги прави и винаги сме се изненадвали как има община в България която без никой да я моли и кара провежда различни инициативи", каза Хасърджиев.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Izgotvyame-nacionalna-strategiya-za-borba-s-hepatita-369570
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.