Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Масово изнасят за чужбина пшеницата от бургаския регион
Автор: Екип Burgas24.bg 17:27 / 23.07.2012Коментари ()2139
© Impact Press Group
Реколтата тази година е по-ниска в сравнение с миналата, но затова пък цената е по-висока, което компенсира по-ниските добиви. Това каза председателят на съюза на зърнопроизводителите в Бургас Николай Киров. Той каза още, че от декар средният добив е 350 -370 килограма пшеница.

В момента тон пшеница се търгува за 450 лева. Миналата година тон пшеница се е продавала за 360 лева. Киров каза, че най-вероятно по-високата цена на тазгодишната реколта се отразява на повишаването на брашното и съответно на предстоящото повишение на хляба.

Николай Киров допълни, че зърнопроизводителите от бургаски регион продават пшеницата предимно на фирми, които я изнасят.

"Разберете ние сме в свободна държава в Европейския съюз. Пазарите са свободни. Предлагането и търсенето са свободни. Всеки си предлага зърното и не може да гарантираме, че то ще остава в страната", каза Киров.

На въпрос няма ли да се наложи по-късно през годината да внасяме зърно на още по-висока цена зърнопроизводителят каза: "Не мога да ви кажа. Ние сме в Европейския съюз. Зърното е стока с борсова цена и както е на борсите цената на зърното така се изкупува и в момента", каза Киров.

На въпрос дали отговаря на истината информацията от хлебопроизводителите, че зърнопроизводителите масово се отказвали от сключените договори за предварително изкупуване на пшеница и предпочитали да плащат неустойки, за да продадат зърното по-скъпо, Киров отговори, че не знае за това.

"Който си е подписвал договорите те си имат клаузи и трябва да се спазват. Ако им е по-изгодно да ги развалят, ако договора е така направен. Не мога да ви кажа. Аз нямам такива договори", каза Киров.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Masovo-iznasyat-za-chuzhbina-pshenicata-ot-burgaskiya-region-368478
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.