Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Сравниха разкопките край Черноморец с Помпей
Автор: Екип Burgas24.bg 16:17 / 13.07.2012Коментари ()1460
© Burgas24.bg
Божидар Димитров съобщи, че откритото византийско селище при археологическите разкопки на нос Акин при Черноморец, може да се сравни с Помпей.

Директорът на Националния исторически музей обяснява, че Помпей е бил затрупан от лава. А в България- от покривна конструкция.

Градът не е бил възстановен, по същия начин, както Помпей не е бил възстановен след като е затрупан от лавата от вулкана Везувий.

При нашествието на аварите в края на 6-ти век, градът е пламнал и изгорял. Покривите на къщите са се срутили и са погребали съдържанието на къщите. Намерени са цели съдове, както и фрагменти от счупени съдове, керамика, стъкло, монети.

След като градът е бил "запечатан", хората не са се заселили наново в него.

доц. Иван Христов - зам.-директор, НИМ разказва: " След като покривите, дървените греди са били изгорели ,масивните керамични покриви са рухнали и са затрупали ,всичко което е от инвентара на една сграда, от една къща от тази епоха.
Пожарът консервирал цялата покъщнина ,изоставена от местните при бягството им.Поради тази причина са открити много съкровища :"В една от постройките на пода в скрит намерихме пет бронзови масивни монети от времето на император Юстениян Велики".
Византийското селище било пазено от уникална крепост пресичаща носа и продължаваща в морето. По думите на доц. Христов на места дебела от 2 метра и 50 ,запазена до 4-5 метра.В морето се виждат части от укрепителната система. Нещо като малка кула и това е ходовото ниво по което са се движили войниците преди 14 сто летия.Още по надолу в морето продължава кула ,правоъгълна, крепостна стена ,която продължава в близката околност Археолозите вече работят по проект, който ще даде възможност част от крепостната стена и бойната кула, която сега е под вода да излезе на повърхността.

Според археолозите уникалността на откритото на нос Акин селище се дължи на неговото географско разположение-на юг Созопол, с остров Свети Иван , известен със средновековните си манастири ,със древния си фар ,още по-на юг на един ден път с кораб е Константинопол ,на два часа път на север е Анхиало,днешно Поморие.

На сушата крепостта Акра се простира на 40 дка,които предстои да бъдат изследвани от археолозите.



Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Sravniha-razkopkite-krai-Chernomorec-s-Pompei-366315
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.