Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
От днес укритието за наблюдение на птици на Атанасовско езеро отваря врати
Автор: Екип Burgas24.bg 15:12 / 10.07.2012Коментари ()657
©
От днес укритието за наблюдение на птици, намиращо се на брега на южната част на Атанасовско езеро, отваря врати за посетители. Всеки, които иска да се запознае отблизо с пернатите обитатели на най-богатото на птици място в страната може да го посети.

Всеки ден от вторник до събота от 8:30 до 17:30 (с почивка от 12:30 до 13:30) укритието ще посреща всеки, които иска да се забавлява, докато следи скрит обитателите на плитката лагуна. До скоро къщичката стопанисвана от Регионална инспекция по околната среда и водите - Бургас работеше само по предварителна заявка. Благодарение на доброто сътрудничество между БДЗП, Община Бургас, РИОСВ-Бургас и Регионален исторически музей - Бургас укритието вече ще отваря врати пет дни в седмицата от юли до началото на октомври.

Специализираната къщичка, изградена още през 2001 година, отскоро е с подобрена инфраструктура. Към укритието допълнително са изградени два дървени паравана, зад които може тайно да се наблюдават кацналите в близост саблеклюни, кокилобегачи и едрите къдроглави пеликани. Пред укритието вече има и нова беседка за почивка на посетителите.
Подобряването на инфраструктурата на укритието за наблюдение на птици стана възможно в рамките на проект "Живот за Бургаските езера" финансиран от програма LIFE+ на ЕС изпълняван от Българско дружество за защита на птиците.
Община Бургас осигурява аниматор, който да посреща гостите на укритието, а РИОСВ - Бургас предоставя безвъзмездно ползването на укритието и техниката, с която е снабдено то.
Посетете Укритието за наблюдение на птици, което се намира в края на Морската градина на Бургас на изхода на града за Варна. Ще видите зелената къщичка на самия бряг на южната част на Атанасовско езеро. До там може да стигнете с личен автомобил, защото на мястото има изграден паркинг. Може да използвате и градски транспорт, но за любителите на колелата има изградена и велоалея, която свърша точно пред Укритието. Разбира се, възможно е да стигнете и пеш, след като се разходите в Морската градина и поемете в посока север.

Укритието за наблюдение на птици е част от туристически маршрут "Животът на Бургаските езера" създаден в рамките на проект "Живот за Бургаските езера" в партньорство с Община Бургас и Българска Фондация Биразнообразие.



Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Ot-dnes-ukritieto-za-nablyudenie-na-ptici-na-Atanasovsko-ezero-otvarya-vrati-365512
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.