Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
50 изкуствени къщички за вечерни ветрушки поставиха около Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 12:47 / 03.07.2012Коментари ()774
©
Повече от 50 изкуствени къщички за вечерни ветрушки са поставени в подходящи местообитания в района на Бургас. Последните наблюдения показват, че част от гнездилките, предназначени за този рядък вид сокол у нас са заети от друг вид ветрушка - черношипата, която е по-широко разпространена в страната ни. През последните дни стана ясно, че вече в изкуствените къщички за вечерните ветрушки са се настанили и синявици.

"Целта на изкуствените къщички е да подсигурим места за гнездене, където видът ще се чувства добре", разказва Свилен Чешмеджиев ръководител на проект "Заедно за вечерната ветрушка" изпълняван от Българско дружество за защита на птиците. "На всички места с гнездилки ще бъдат взети географските координати, като дейността е част от работата по проекта Еко Грант и ще се изпълнява до края на 2012 година", допълва Свилен.

©
В началото на юни стартираха дейностите по проучва на гнездовото разпространение на вечерната ветрушка в страната. Най-важните райони за изследване са в Югоизточна и Централна Северна България. 

"Към момента успяхме да регистрираме две двойки вечерни ветрушки. Птиците са на етап мътене на яйцата си. Продължаваме с проучването си като се надяваме да открием още двойки от този застрашен вид сокол" споделя още Свилен.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/50-izkustveni-kushtichki-za-vecherni-vetrushki-postaviha-okolo-Burgas-363859
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.