Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
На дълбочина от половин метър в Черно море има огромно количество живот
Автор: Екип Burgas24.bg 11:17 / 09.06.2012Коментари ()1169
©
На дълбочина от половин метър в Черно море има огромно количество живот. Това каза Димитър Великов, водолаз, представител на организаторите на безплатно обучение по гмуркане с водолазна екипировка в плувен комплекс "Флора" в Морската градина, предоставен за тази цел от община Бургас. То се провежда тази и следващата събота.

Организатори на атрактивното събитие са DIVING BG и "Синхрон Спорт". "Целта на заниманието е да популяризираме този спорт чрез гражданите на Бургас", обясни Великов. В обучението може да се включи всеки желаещ да опита от подводния спорт. "Гмуркането е в басейн, тъй като не можем да предвидим какво ще е морето този ден", посочи водолазът. 

Той обясни, че една част от обученията за този спорт са именно в басейн. "Основното нещо, което трябва да има човек е желанието и да не го е страх от водата. След това може да отиде, в който и да е водолазен център по морето и да пожелае да опита подводна разходка или да запише водолазен курс", каза още Великов. По неговите думи е невероятно усещането, при вида на подводния свят. 

"Не е важна дълбочината, на която се гмуркате. При нас в Черно море на дълбочина от половин метър има огромно количество живот. Достатъчно е да се задържите малко повече въздух и да се гмурнете надолу с главата", допълни той. От 2 до 3 хиляди лева е цената на първоначалната водолазна екипировка, но тя служи вярно повече от 10 години. Единственото, което се сменя, са неопренът, маската, плавниците и шнорхелите. Специално бутилката може да се използва и 20-30 години. Първоначалната инвестиция не изглежда толкова много на фона на дългото използване на екипировката, смята Великов. 

Единствено изискване във връзка с физическата подготовка е да няма заболяване на ушите, което би представлявало некомфорт по време на гмуркането. Задължително е преминаването на водолазен курс. Физически усилия и упражнения не са необходими. 

Водолазен фест ще се проведе четири дни в Китен и започва на 28 юни. Там също ще могат да се гмуркат хора за пръв път, но този път в морето.


Източник: радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Na-dulbochina-ot-polovin-metur-v-Cherno-more-ima-ogromno-kolichestvo-zhivot-358042
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.