Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Световни компании с желание да сондират за газ в Черно море
Автор: Екип Burgas24.bg 09:17 / 21.05.2012Коментари ()921
©
Шест големи световни компании от нефтения и газовия бранш са закупили документи за участие в конкурса за разработване на потенциалното находище на природен газ "Хан Аспарух" в дълбоката част на Черно море. Това са британската "Мелроуз", която вече експлоатира няколко малки находища в черноморския шелф, австрийската OMV, американската ExxonMobile, френската Total, испанската Repsol и холандската Shell.

Очаква се до 17 юни, когато е крайният срок за подаване на оферти в конкурса за търсене на залежи, те да подадат конкретни оферти, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Реалната работа по проучване на блок "Хан Аспарух" вероятно ще започне около месец по-късно, като през това време правителството ще избере изпълнител, а междувременно Министерството на околната среда и водите трябва да одобри и сондажната програма на победителя в конкурса.

Ако бъдат доказани сериозни количества залежи, след 2 до 3 години ще може да започне и добивът. Шансовете за това са много добри, тъй като наскоро в румънски води, много близо до блок "Хан Аспарух", бяха доказани между 42 и 84 млрд. кубика природен газ, припомни Добрев. Той допълни и че това е причината толкова много и големи компании да се интересуват от проучването.

Източник: в. "Стандарт"



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Svetovni-kompanii-s-zhelanie-da-sondirat-za-gaz-v-Cherno-more-353414
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.