Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Разрешиха джетовете да теглят "банани", лодки и други морски атракции
Автор: Екип Burgas24.bg 10:06 / 18.05.2012Коментари ()735
© Impact Press Group
Развързаха ръцете на концесионерите на малки плажове с промени в наредбата за джетовете. За първи път от този сезон скоростни водни мотори може да предоставят и стопаните на плажове, които са по-малки от 500 метра.

Досега на тези ивици употребата на джетове беше забранена. Единственото условие е между два водни коридора да има разстояние от поне 500 метра.

Друга новост след промените в наредбата е, че вече джетовете имат право да теглят "банани", лодки и други морски атракции. До миналия сезон тази дейност бе разрешена само за лодки. Експертите обаче са преценили, че джетът не е по-малко безопасен. Тук обаче също има строги правила. Ако воден мотор се използва за теглене на платформа, върху него трябва да има задължително двама души - единият да отговаря за управлението, а вторият да наблюдава хората върху платформата и в случай на нужда да скочи във водата, за да им помогне. "Джетът е безопасен, защото няма перка отзад и дори "бананът" да се обърне и хората да паднат във водата, няма как да се нарежат", заяви шефът на Морска администрация-Бургас капитан Живко Петров.

За арендаторите на джетове отпада задължението да осигуряват спасителна лодка за всеки коридор. Достатъчно е да има една лодка за три коридора, но трябва да е разположена в средния. Другата промяна е, че се разрешава спасителните екипи да се придвижват не само с лодки, а и със специализирани джетове, които са оборудвани с аптечка и всичко необходимо за първа помощ.

Източник: в. "Стандарт"



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Razreshiha-dzhetovete-da-teglyat-banani-lodki-i-drugi-morski-atrakcii-352747
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.