Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
България ще избегне рецесията
Автор: Екип Burgas24.bg 08:29 / 04.05.2012Коментари ()654
© Burgas24.bg
Българската икономика няма да попадне в рецесия през тази година. Това прогнозира председателят на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) Георги Прохаски. За разлика от голяма част от страните в Европейския съюз у нас темповете на ръст ще останат положителни.

"Очакваме годишен растеж на икономиката от 1%", заяви Прохаски. По негови думи годишната инфлация ще падне до 2,5%, което ще се отрази добре на домакинствата.

Най-новите годишни данни на НСИ потвърждават, че след спада на БВП с 5,5% през 2009 г. икономиката ни отново расте в последните две години, се казва още в редовния тримесечен доклад на ЦИР.

Според експертите обемът на брутния вътрешен продукт трябва да достигне предкризисните нива в началото на следващата година. Пак тогава се очаква и по-сериозно повишаване на заетостта. Предвижданията са износът да скочи с 10 на сто през 2012 г. След като в две последователни години (2010-2011 г.) родният експорт регистрира среден ръст от 31 на сто, през тази се очаква поредно повишаване. То ще се дължи основно на секторите промишленост, селско стопанство и туризъм, допълни Прохаски.

Именно промишлеността е най-бързо развиващата се сфера в българската икономика. Тя е нараснала с 9,1% през 2011 г. През настоящата година секторът регистрира лек спад за първото тримесечие, но се очаква да приключи годината с растеж.

Според доклада на ЦИР професионалните, научните и административните дейности са показали развитие от 8,1 на сто в рамките на година, а като значимост за икономиката те вече надхвърлят предкризисния си дял.

Трети и последен сектор с растеж за 2011 г. (1,9%) е "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения". Тази сфера се отличава сред всички останали като единствената, която първа, още през третото тримесечие на 2011 г., надхвърли предкризисния максимум в обема на добавената си стойност. Растежите през миналата година са основание да се очаква ръст и през тази. Сектор "Финансови и застрахователни дейности" е единственият, който остана незасегнат от най-суровата икономическа криза от Втората световна война насам. От ЦИР очакват тази сфера да е особено активна през втората половина на 2012 г.

"В момента лизинговите и застрахователните компании дърпат сектора назад, но и те скоро ще почнат да растат", заяви Прохаски.

През 2012 г. търговията, транспортът и хотелиерството ще се подобрят. За сектор "Строителство" обаче се очаква пореден спад на годишна база, но този път той ще е по-слаб, прогнозират анализаторите. В селското, горското и рибното стопанство предвижданията са за лек ръст. Според икономистите на ЦИР спадът на инвестициите е най-сериозният проблем на страната, но тази тенденция няма да се промени, докато ситуацията в Европа не се стабилизира. Очакванията са в края на годината към България отново да потекат чуждестранни капитали.


Източник: в. "Монитор"


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Bulgariya-shte-izbegne-recesiyata-349105
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.