Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Разрешиха на двама ползватели да събират блатно кокиче от находища в Бургаско
Автор: Екип Burgas24.bg 16:43 / 27.04.2012Коментари ()884
Със заповед на министъра на околната среда и водите на двама ползватели се разрешава събирането на листо-стъблена маса от блатно кокиче от четири находища в Бургаски регион, съобщават от РИОСВ - Бургас. Това са защитените местности "Блатото" в община Созозпол, "Калината" и "Чаирите" в община Несебър, и "Блатата" в община Царево.

От общо петте наблюдавани находища в региона изключение за събиране прави само това в созополското село Присад. Според експертна преценка на ресурсните възможности на находището е необходим период на възстановяване. Възможността за бране на растения от съответното находище се определя след проверки за установяване на общото състояние на растенията, тяхната плътност на разпространение, жизненост и брой цветове.

Във всички други находища на територията на РИОСВ-Бургас, извън наблюдаваните, събирането на блатно кокиче е забранено.

Ползването на блатното кокиче се извършва със съгласието на собственика на земята, в която попада находището. Събирането се извършва в периода - април-май във фаза на цъфтеж, чрез изрязване на растенията на височина 5 - 7 см над почвата. Растението е под специален режим и се използва като суровина във фармацевтичната промишленост.

Нарушенията на заповедта се санкционират по реда на Закона за биологичното разнообразие - физическите лица се наказват с глоба от 100 до 1000 лв., а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция от 200 до 5000 лв.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Razreshiha-na-dvama-polzvateli-da-subirat-blatno-kokiche-ot-nahodishta-v-Burgasko-347767
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.