Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Мануелян: Категорична е нуждата от проекта за подобряване на социалните услуги за деца в риск
Автор: Екип Burgas24.bg 12:45 / 27.04.2012Коментари ()1268
©
Категорична е нуждата от проекта на община Бургас за подобряване на социалните услуги за деца в риск. Това каза на пресконференцията във връзка с приключването на проекта зам.-кметът по здравеопазване, социални дейности и спорт д-р Лорис Мануелян.

"Ние вървим по един път, който Европа ни посочи, не че ние не знаехме, че начинът, по който работихме преди е твърде остарял, в исторически и в морален аспект. Ние вървим по пътя на т.н. деинституализация. Аз имам свои български вариант на този термин, които много по-прост и по-лесен за запаметяване - разкрепостяване, защото тези институции представляваха в отрицателния смисъл едно крепостничество на деца, които имат нужда от съвсем различен тип грижа", посочи той.

Д-р Мануелян посочи, че е имало проблеми при спечелването и осъществяването на проекта, който е първи от този тип в страната. "Когато правиш нещо за първи път освен чисто административните препятствия, които трябваше да преодоляване, това е бягане на дълго разстояние с препятствия", обясни зам.-кметът. Той благодари на екипа, работил по проекта.

"Имахме проблеми с обществото, защото дълго трябваше да обясняваме за какво става въпрос, имаше реакции и негативизъм", допълни д-р Мануелян. Той обясни, че децата от Центъра ходят на училище и се учат добре, обичат се помежду си като едно семейство, имат и невероятни таланти. Има и социалният ефект, които се изразява в друго разбиране на обществото към подобен род социални услуги, допълни зам.-кметът.

"Вече сме в преговори една институция, която иска ежегодно да подпомага децата финансово за разходи, които не са предвидени в държавно делегираната дейност и не са предвидени в проекта", каза още той като благодари на кмета Димитър Николов за оказаната от него помощ по проекта, които д-р Мануелян определи като успешен.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Manuelyan-Kategorichna-e-nuzhdata-ot-proekta-za-podobryavane-na-socialnite-uslugi-za-deca-v-risk-347687
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.