Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Чистят защитена местност "Пода" днес
Автор: Екип Burgas24.bg 07:00 / 22.04.2012Коментари ()602
©
Днес по повод Международният ден на Земята ще се проведе акция за почистване на защитена местност "Пода" до Бургас. Организатори са Българско дружество за защита на птиците и Община Бургас. В този сезон, повече от всякога, защитената територия и нейните обитатели се нуждаят от нашите сръчни ръце, за да стане тя едно по-чисто и привлекателно място. През зимата бурното море, в следствие на силни ветрове, е изхвърлило на брега на защитената местност голямо количество битови отпадъци. Сега е моментът те да бъдат събрани и депонирани на предназначените за тази цел места.

Всички, които искат и могат да споделят с нас единствения си почивен ден тази седмица, са добре дошли да помогнат на защитената територия. С ваша помощ тя ще стане едно от по-чистите и красиви места от нашата природа, съобщават организаторите.

Лесно може да се присъедините към събитието, ако в неделя - 22 април в 9:30 часа бъдете на улица "Христо Ботев" град Бургас на автобусната спирка на Дома на нефтохимика (НХК), откъде тръгва автобусът за защитена местност "Пода". Връщането в Бургас ще стане между 13:30 и 14:00 часа. Всеки, които иска да допринесе за почистването на защитената територия и разполага със собствен транспорт, също е очакван гост в природозащитен център на БДЗП "Пода", но в 10:00 часа, когато ще започне почистването.

Община Бургас и проект "Живот за Бургаските езера" към програма LIFE+ на ЕС изпълняван от БДЗП осигуряват необходимите чували и ръкавици. Желаещите да участват в екоакцията трябва да бъдат подходящо облечени за излет в дивата природа.

Всички участници в почистването ще бъдат гости на природозащитен център на БДЗП "Пода" и ще могат да наблюдават птици с помощта на специалисти от неговите тераси.

Защитена местност "Пода" е една от най-малките защитени територии, разположени близо до Бургас. От няколко седмици в най-близкия водоем до посетителския център се хранят блестящи ибиси, които гнездят в защитената местност. В гнездата си вече повече от месец са се настанили и големите корморани, които по цял ден прелитат над водите на Пода и Узунгерен. В защитената местност през различните сезони могат да се видят до 270 вида птици, а сега са се събудили от зимен сън и блатните костенурки, които често се срещат сред тръстиката обрасла по бреговете на водоемите.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Chistyat-zashtitena-mestnost-Poda-dnes-346376
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.