Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Професионалните гимназии – след VII, вместо след VIII клас
Автор: Екип Burgas24.bg 18:01 / 15.04.2012Коментари ()633
© Burgas24.bg
Желаещите да учат за хотелиери, хлебари и фризьори ще се записват в професионалните гимназии след седми клас, а не както сега - след осми. Приемът в професионалните училища, популярни като техникуми, ще бъде с оценка от матура. Това предвижда новият проектозакон за училищно и предучилищно образование. Според него основното образование се придобива след завършен седми клас, вследствие на което изпитите за прием след осми вече няма да има. Промяната ще засегне предимно професионалните гимназии, които записваха деветокласници. В сегашния закон приемът в езикови паралелки след осми клас също е позволен, но гимназиите записват предимно след седми.

През следващата учебна година приблизителният брой места в езиковите и професионалните гимназии е 38 472, като завършващите седмокласници през учебната 2011/2012 година са 58 256, съобщиха от просветното министерство.

Най-желаните направления в професионалните гимназии са "Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг", "Растениевъдство и животновъдство", "Електротехника и енергетика", "Електроника, автоматика, комуникационна и компютърна техника", отчетоха пред "Монитор" от ведомството. Гимназистите налитали и на специалности, свързани с машиностроене, хранителни технологии, туризъм, счетоводство и горско стопанство.

Източник: в. "Монитор"



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Profesionalnite-gimnazii-sled-VII-vmesto-sled-VIII-klas-344788
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.