Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Водолази ще протестират по плавници
Автор: Екип Burgas24.bg 11:04 / 05.04.2012Коментари ()545
© Impact Press Group
Поне 100 водолази от цялата страна се готвят да излязат с плавници, шнорхели и маски на жълтите павета пред Народното събрание, за да протестират срещу нова наредба, която орязва сериозно правото им на гмуркане до останки от корабокрушения. Документът сменя досегашния уведомителен режим на подводните спускания с разрешителен, като налага тежка бюрократична процедура. Тя се отнася по-специално за достъпа до археологически находки на дъното и потънали военни кораби. Заедно с това наредбата въвежда условието до "Морска администрация" да се праща специално искане две седмици преди провеждането на каквито и да е спортни, туристически и развлекателни водолазни и подводни дейности. То пък отделно ще бъде съгласувано с гранична полиция, ВМС и Центъра за подводна археология.

Според водолазите, които доста активно коментират проекта за наредба в специализираните си форуми и във фейсбук, новите забрани на практика ще убият и бездруго крехкия подводен туризъм у нас.

"Не е ясно къде изобщо е позволено спортното гмуркане. И тъй като някоя от четирите съгласуващи институции може въз основа на тази наредба да "ограничи" гмурканията в която и да е произволна точка, спортното гмуркане може да се окаже практически изцяло забранено", коментира участничка във форума diver.bg. Засега точният ден на протеста на водолазите пред парламента все още се уточнява, но настроенията са той да се проведе в края на април или началото на март.

Гърците облекчили своя режим

В Гърция, където има много подводни археологически обекти, допреди две години е имало забрана за туристическите гмуркания. С настъпването на тежката икономическа криза в южната ни съседка обаче режимът бил облекчен, с цел да се намери още едни източник за приходи, коментираха варненски водолази. Според тях България върви в обратната посока и с въвеждането на забраната ще престане изобщо да бъде конкуренция на Гърция в привличането на туристите, търсещи вълнуващи подводни изживявания. "Защо на сушата може да се посещават археологически обекти, а под водата не?", питат риторично водолазите.

Източник: в. Народно дело



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Vodolazi-shte-protestirat-po-plavnici-342375
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.