Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Едно от най-древните тракийски светилища в Странджа се намира в "Камъка"
Автор: Екип Burgas24.bg 17:32 / 02.04.2012Коментари ()2155
Едно от най-древните тракийски светилища в Странджа е в защитената местност "Камъка". Това разказа за Мария Димиева, ст. експерт по връзки с обществеността и образователни програми в дирекцията на ПП "Странджа".

Там човек може да придобие най-добра представа за вярванията на траките, разказа тя. Върху скали, редки за Странджа, за изсечени скалните слънчеви кръгове, символът на луната, ямите за жертвоприношение или даропренасяне, както и нисшите, в които са се оставяли даровете. "Мишкова нива, станала известна през последните години, е тракийски комплекс, е свързан с връх Градище, на който е имало светилище с долмен, със скално изсечени фигури. Сега тя е известен с мит около египетската богиня Бастет, който граничи с доста измислици. Това е пещеричка, която с целия околен комплекс, е представлявало тракийско скално светилище. Бих посъветвала всеки да посети църквата в село Бръшлян "Свети Димитър", която е изградена върху старо тракийско светилище и олтара на църквата в момента е от тракийско време", разказа още експертът.

"Голяма част от светилищата са включени в защитени местности или природни забележителности. Маркирани са и дирекцията на природния парк и общините полагат усилия за тяхното съхраняване голяма част от пещерните светилища са подложени на варварско унищожение и от иманяри, и от недобросъвестни посетители", коментира тя. "Опазването им е грижа на всички посетители, но докато не се намерят необходимите средства да бъдат социализирани тези обекти, по-скоро посещението е нежелано. Скоро извършихме почистване на някои от тези обекти, но намерихме и доста следи от запалени огньове, разрушени скални форми. Не малко са и разрушенията на пътната инфраструктура до тези обекти. С разкопавания за кабели, ровене и оставени незарити, тъй като нямаме достатъчно условия за охрана на тези обекти затрудняваме и тяхното представяне пред туристите", обясни Димиева.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Edno-ot-nai-drevnite-trakiiski-svetilishta-v-Strandzha-se-namira-v-Kamuka-341644
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.