Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
В Бургас бадемите цъфнаха
Автор: Екип Burgas24.bg 11:51 / 28.03.2012Коментари ()908
© Impact Press Group
В Бургас, заради топлото и слънчево време, бадемите цъфнаха. Въпреки, че едно от най-подходящите за отглеждане на древния сорт в България е по Черноморието, от бадемовите градини, красящи преди години огромна част от района между Бургас и Слънчев бряг, са останали само отделни дървета. Но дори и без никаква грижа бадемът, за чието съществуване има факти още от 4-ти век преди новата ера, вече е примамил медоносните пчели. Може би и защото бадемът не е взискателен към почвата, а климатичните условия тук са сочени като един от най-добрите за развитие на красивия цвят, големите студове и силните бури през тази зима не поразиха устойчивия вид.

Само пет дни след като задуха южният вятър, бадемите по пътя за "Слънчев бряг" вече са разцъфнали и очакват първите туристи.

Десет дни преди Цветница и върбата е изпълнила короната си с нови клони, поляните с житни култури вече са зелени, дрянът е напъпил и като цяло май никой от нарочените за измръзнали плодни дръвчета не са се предали. Само сливите, черешите, вишните, крушите и ябълките просто чакат да им дойде времето.

Източник: БНТ



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/V-Burgas-bademite-cufnaha-340260
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.