Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Ат. Николова: С новите екоавтобуси ще спестим над 1500 т вредни емисии годишно
Автор: Екип Burgas24.bg 16:18 / 26.03.2012Коментари ()999
© Burgas24.bg
Община Бургас призова гражданите да се включат активно в международното състезание "Климатична купа за граждани на Европа",чиято цел е да се покаже спестовността на домакинствата при потребяването на топло и електроенергия.

"Община Бургас е отличник в сферата на енергийната ефективности устойчивото управление на енергийните ресурси. Ние сме една от първите български общини, която на 10 февруари 2009 г. подписа в Брюксел споразумението на кметовете и пое ангажимент до 2020 година да редуцира емисиите въглероден диоксид, да намали потреблението на енергия и да въведе мерки за енергийна ефективност и да поощри усилията за използване на възобновяеми енергийни източници. Ние сме една от първите общини, които успяха да разработят своя Стратегия за устойчиво енергийно развитие и план за действие за 2011 - 2020 г, която беше приета от Общинския съвет. Една от целите, които сме заложили в стратегията е повишаване самосъзнанието на гражданите", каза Атанаска Николова.

Освен, че има изработена стратегия, общината я и прилага. Почти всички общински сгради имат изготвен енергиен одит и са включени в програми за подобряване на енергийната ефективност. В момента в Бургас се изпълнява мащабен проект за подмяна на старите улични лампи с нови - енергоефективни. Изпълнението проекта "Интегриран градски транспорт", също работи в тази посока, тъй като със закупуването на новите екоавтобуси ще доведе до спестяване на над 1500 тона вредни емисии годишно. Градът се сдоби с километри нови велоалеи и скоро ще стане първият у нас, в който се предлагат обществени велосипеди под наем. Това също води до спестяване на вредни емисии, които се отделят в атмосферата. Състезанието "Климатична купа за граждани на Европа" е атрактивен начин да бъдат привлечени гражданите към системата за енергийна ефективност и намаляване на емисиите.

"Надяваме се на активно участие, защото Бургас винаги е бил лидер в екологичните инициативи", каза Николова. Тя допълни, че традиционна за трета поредна година Бургас ще подкрепи инициативата "Часът на Земята 2012", която тази година ще се проведе на 31 март.От 20.30 до 21.30 часа гражданите могат да изгасят осветлението в домовете си като знак на съпричастност. По същото време ще бъде угасено осветлението в сградата на Община Бургас и в други обществени сгради.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/At-Nikolova-S-novite-ekoavtobusi-shte-spestim-nad-1500-t-vredni-emisii-godishno-339795
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.