Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Новият икономически министър иска инвестиции в производството, вместо в молове
Автор: Екип Burgas24.bg 16:56 / 18.03.2012Коментари ()714
©
Според номинирания за нов министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев е необходимо пренасочване на чуждите инвестиции у нас. Те трябва да отиват в производството, а не в изграждането на молове и подобни начинания. За икономическата криза той заяви по БНР , че формално не се намираме в такава: "Формално се намираме в икономически растеж. Трябва да се обърне много повече време на икономиката, на малките и средните предприятия. Трябва да се закупи ново оборудване за тези предприятия, за да могат да произвеждат".

"Има още какво да се направи за привличане на чуждестранни инвеститори - не в МОЛ-ове, ами в строителство на предприятия, които да произвеждат... Аз лично ще съсредоточа голяма част от моето внимание върху малките и средните предприятия" - каза бъдещият икономически министър.

Относно АЕЦ "Белене" Добрев призна, че се намираме в сложна ситуация: "Реакторът за първия блок на АЕЦ "Белене" вече работи в една централа в Русия. Всички разходи са за българската страна. Много малко пари взехме за това, което дадохме. Отново сме в тежка ситуация, защото има конкурс за довършване на централа, получена оферта за строителство на нова централа и е взето решение за параметрите по сделка за строителство на централа, без да се знае цената. Поръчано е оборудването и това е точно този реактор".

Бъдещият министър заяви, че трябва да се вземе решение, след като бъде получен анализът на

HSBC и пред обществото бъдат изнесени факти. Той се надява резултатите да са готови в рамките на месец и да помогнат да се изясни въпросът с икономическата ефективност на проекта, защото " най-важното в един такъв проект е след това да печелиш от него".

Добрев смята, че би било добре да се дискутира отново темата за шистовия газ и подкрепи създаването на парламентарна комисия, която да прегледа възможностите за проучвания по него.



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Noviyat-ikonomicheski-ministur-iska-investicii-v-proizvodstvoto-vmesto-v-molove-337564
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.