Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Община Несебър затвърди сътрудничеството си с 18-ти район на Будапеща
Автор: Екип Burgas24.bg 14:25 / 12.03.2012Коментари ()605
©
Кметът на Община Несебър Николай Димитров се срещна с колегата си, кметът на 18-ти район на Будапеща Атила Юги. На срещата присъстваха още секретарят Стойко Стоянов, зам.-кметовете Виктор Борисов и Иван Гургов, зам.-кметът на 18-ти район на Будапеща, Золтан Леви и служители отговарящи за спорта и побратимите градове на 18-ти район.

Кметът Николай Димитров приветства гостите с добре дошли в единствения град в България, вписан в списъците на Световното културно наследство на ЮНЕСКО и сподели, че се надява техния престой тук да бъде ползотворен и полезен и доброто сътрудничество между Община Несебър и 18-ти район на Будапеща да се затвърди още повече.

Трите основни точки, по които разговаряха присъстващите бяха свързани със спорта, туризма и европейските програми. Идеята на унгарските представители бе, в бъдеще да се проведат срещи между младежкия хандбален отбор на Несебър и местния хандбален отбор на 18-ти район на Будапеща. Кметът Николай Димитров прие идеята и сподели, че Община Несебър винаги е отворена за всякакви спортни прояви, както на местно, така и на международно ниво. Пример за това, градоначалникът даде със спортна проява между Унгария и България, на която Община Несебър беше домакин. Футболният турнирът се проведе в края на май 2011 г. под надслов "Искам да бъда" и в него участие взеха общо 150 ученика от етнически произход. Различното в този турнир беше, че за първа година, освен български отбори, в него се включи и смесен етнически отбор от Унгария. Повод за турнира беше и визитата на Унгарската посланичка Нейно Превъзходителство Юдит Ланг, която остана очарована от Несебър, не само като град Световно културно наследство, но и като място, в което усилено се работи, за да може то да бъде запазено за поколенията. В тази връзка, кметът на 18-ти Район на Будапеща г-н Юги сподели, че през август месец тази година, предстои назначаването на нов посланик на Унгария за България и той ще бъде от 18-ти район, а градоначалникът Николай Димитров побърза предварително да отправи покана към бъдещия посланик да гостува на Несебър и да се запознае от близо с неговите ценности и култура. Унгарските гости имаха и възможността лично да се запознаят със спортните терени, с които разполага Община Несебър, където отново обсъдиха бъдещото си сътрудничество в областта на спорта и най-вече на хандбала.

Другата причина, кметът на 18-ти район на Будапеща и неговите колеги, да посетят града на ЮНЕСКО, бе да се запознаят лично с условията за настаняване и хотелската база в Несебър и Слънчев бряг. В двудневното си посещение те имаха възможността да направят това, въпреки, че в момента нямаше как да придобият пълна представа за летния туризъм в региона, тъй като в момента той е извън сезон. Гостите се срещнаха и с началника на отдел "Управление на проекти по ЕФ", Галина Бабева, като заедно обсъдиха възможността за съвместно кандидатстване на Община Несебър и 18-ти район на Будапеща по програма "Интерег". Програмата се финансира от Структурните фондове на Европейския съюз и включва в себе си три направления - трансгранично сътрудничество, транснационално сътрудничество, интеррегионално сътрудничество.

По време на двудневната си визита, кметът на 18-ти район на Будапеща Атила Юги и неговите колеги имаха възможността да се запознаят отблизо с историята и културата на Старинен Несебър, да разгледат неговите църкви и средновековни къщи. Унгарските гости се запознаха отблизо и с народния фолклор на България, като посетиха концерта-спектакъл по случай 45 годишнината от създаването на Фолклорен ансамбъл "Слънчев бряг".



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Obshtina-Nesebur-zatvurdi-sutrudnichestvoto-si-s-18-ti-raion-na-Budapeshta-336062
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.