Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Азиатски тигрови комари пренасят опасни вируси в България?
Автор: Екип Burgas24.bg 08:55 / 28.02.2012Коментари ()904
© Burgas24.bg
Областният управител на Пазарджик Дончо Баксанов свиква заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с предприемането на превантивни мерки за недопускане разпространението на вирусите на треската Денга и Чикунгуня.

За първи път в страната е доказано наличието на азиатски тигров комар, който е преносител на тези вируси, мотивират се от администрацията.

На езика макондо, разпространен в Южна Танзания и Северен Мозамбик, "чикунгуня" буквално се превежда като "връзваща", "чупеща костите" или "превиваща". Всички тези определения са свързани със симптомите, подобни на артрит, които предизвикват изкривяване на крайници и пръсти и адските болки в ставите, които обездвижват и приковават на легло болните за период от няколко седмици до няколко месеца.

Няма сигурно лечение на болестта. То е насочено към облекчаване на симптомите, основно тези, свързани с болките в ставите. Използват се нестероидни противовъзпалителни препарати, но без аспирин, поради опасността от повишаване на вероятността от кръвотечения. Ваксина против заболяването не се прилага. Преболедувалите придобиват стабилен и продължителен имунитет. Не са описани случаи на повторно заболяване при преболедували.

Източник: БНР



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Aziatski-tigrovi-komari-prenasyat-opasni-virusi-v-Bulgariya-332520
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.