Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Носенето на светлоотразителни жилетки е практика при ловците в Бургаско
Автор: Екип Burgas24.bg 14:57 / 03.02.2012Коментари ()1151
© Burgas24.bg
Носенето на светлоотразителни жилетки е практика при ловците в Бургаско, каза Невен Каравасилев, секретар на ловно-рибарско сдружение "Лебед". В закона е записано, че облекло с ярък цвят - ленти, шапки и жилетки, се слага тогава, когато се ловува групово дива свиня, групово и индивидуално на дребен местен дивеч и от мигриращия дивеч на пъдпъдък и бекас. При всички останали видове лов - на гургулица, гъска, гривек, не се изисква носенето на такива облекла, тъй като там животните виждат. При останалите видове животни, включително и бозайниците, е установено, че те не могат да различат цветовете, а по-скоро регистрират движение, обясни Каравасилев."

Според мен това е абсолютно правилно решение на законодателя от гледна точка безопасността на самите ловци", допълни той. От две години в сдружението няма инциденти, така че от там отчитат, че решението е добро. Новите промени са свързани с рестрикция при установяване на случаи, в които ловците не носят светлоотразителна екипировка. Сега вече ще има и наказателни мерки, обясни той. Ловецът е категоричен, че всичко, което се прави за безопасността на човека е добро. "Законодателят е предвидил и при груповия лов на гонка на дива свиня да се употребяват само куршуми", допълни Каравасилев. По-скоро трябва да се обърне внимание на първоначалната подготовка на ловците и на спазването на ловната етика, обясни той.

Каравасилев обясни, че ловец се става след завършване на курсове и полагане на два изпита пред Държавна изпитна комисия, назначена със Заповед на министъра на земеделието и храните. Изпитите включват теоретична и практическа част. На теоретичния изпит присъстват трима представители на държавната изпитна комисия. На практическия изпит присъстват и представители на служба КОЗ в полицията.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Noseneto-na-svetlootrazitelni-zhiletki-e-praktika-pri-lovcite-v-Burgasko-325996
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.