Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Железничари извършиха уникална операция на гола поляна
Автор: Екип Burgas24.bg 14:20 / 25.01.2012Коментари ()2308
Железничари от възстановителна служба - Карнобат извършиха вчера изключително отговорна, прецизна и рискова операция по демонтаж на огромен четиринадесет тонен локомотивен трансформатор директно на открития коловоз в депо Карнобат. За операцията е ангажиран специализирания железопътен кран с товароподемност 60 тона и собствена маса около 100 тона.

Съоръжението е едно от няколкото в България, предназначено е за възстановяване на движението при ЖП катастрофи и тежки аварии, но участва и в строително - монтажни дейности по поръчка. Самата операция изиска изключителна подготовка и координация - стабилизиране на огромния кран, уточняване начина на демонтаж, позициониране на персонала - сигналисти, крановици, шлосери. Изваждането на трансформатора от локомотива е съпроводено с изключителен риск, тъй като отместване на стрелата със сантиметър ще доведе до разлюляване на тежкия товар и нанасяне на сериозни щети по локомотива, от който се демонтира агрегата.

За последен път, подобна операция е правена през 2001 г., споделят железничарите и допълват, че работата е повече часовникарска - всичко е въпрос на милиметри, а в ръцете им са поверени животите на още няколко работници, участващи в операцията и техника за милиони левове.


Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Zheleznichari-izvurshiha-unikalna-operaciya-na-gola-polyana-323374
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.