Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Изкъпаха зетьовете от Кошарица
Автор: Екип Burgas24.bg 10:43 / 09.01.2012Коментари ()590
©
Зетьове от с. Кошарица бяха "изкъпани" на Ивановден. Къпането на младоженци, сключили брак през изминалата година, е стар български обичай. Кошарица е единственото село в цялата област и едно от последните в България, което спазва този обичай от години, без да го е прекъсвал.Според традицията на този ден всички мъже, сключили брак през изминалата година, трябва да бъдат изкъпани в реката от по двама ергени. Смята се, че това ще донесе здраве на тях и на техните семейства.

Тази година в местния вир на с. Кошарица, шестима ергена, изкъпаха трима зетя - Пламен Иванов Панайотов, Кръстан Георгиев Никифоров и именника Калоян Петров Гюров. За първи път в обичая се включиха и трима коледари станеници, които също се изкъпаха за здраве. Преди да преминат към този обичай обаче, всички мъже се събраха заедно, за да се стоплят с греяно вино и коняк, а настроението им беше повдигнато още повече от музикантите, които им свириха български народни песни. След като мъжете се сгряха достатъчно, под съпровода на народния оркестър те се хванаха на право хоро и тръгнаха към мястото за къпане. И тази година обичаят премина с много смях и веселие, както от страна на "участниците", така и от тази на жителите и гостите на селото, дошли специално да станат свидетели на тази хубава българска традиция.

След ритуалното къпане, някои от участниците се отправиха към местния ресторант, за да продължат веселбата. Според традицията вечерта младите зетьове канят у дома на гости тези, които са ги "къпали" през деня. В този ден за здраве се "къпят" и младите булки от свекървите си, но в домашни условия.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Izkupaha-zetyovete-ot-Kosharica-318579
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.