Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
270 хиляди двойки у нас с репродуктивни проблеми
Автор: Екип Burgas24.bg 13:39 / 27.09.2011Коментари ()605
© Burgas24.bg
Около 270 хиляди двойки в България имат репродуктивни проблеми, каза депутатът от "Атака" Калина Крумова днес на кръгла маса в парламента за узаконяването на заместващото майчинство в България.

Крумова е инициатор на промени в няколко закона, които да регламентират т.нар. сурогатна майка, за да се даде възможност и на хора със здравословни проблеми да имат деца. Според Калина Крумова това би помогнало на страната ни да се справи с демографския проблем и застаряването на населението.

Според омбудсмана Константин Пенчев в предложените законодателни промени е намерен балансът, който ще предотврати изнудване от страна на заместващата майка, търговия и злоупотреби. Той подкрепя предложенията и се надява парламентът да ги приеме.

Трябва да се изяснят някои казуси, смята зам.-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова - какво се случва, ако детето се роди с някакво увреждане и не отговаря на очакванията на приемните родители, както критериите за избиране на заместваща майка и двойките, които могат да се възползват от това.

Крумова отговори, че част от тези въпроси са решени с предложените промени в закона за здравето.

От сурогатна майка могат да се възползват само двойки, които имат сключен граждански брак, а правата и задълженията на двете страни ще се записват в предварителен договор, посочи депутатът.

Трябва да е установено безплодие, поне един от съпрузите да е български гражданин, а другият да пребивава трайно в България. Има изисквания за заместващата майка - тя трябва да е български гражданин, на възраст между 21 и 43 години и да има поне едно живородено дете.

ГЕРБ, БСП и Атака подкрепят промените

Председателят на здравната комисия Десислава Атанасова посочи, че това е един от начините за решаване на демографската криза в България.

Драгомир Стойнев от левицата, председател на социалната комисия, обаче смята, че не трябва да се бърза между първо и второ четене и трябва да се изяснят всички възможни казуси.

Огнян Стоичков от Атака, председател на образователната комисия, посочи, че така ще се пресече търговията с бебета. Стоичков е чувал, че момченцата се продават за около 25 хиляди евро, а момиченцата - за 18 хиляди, като русата коса и сините очи вдигали цената.

Източник: bTV



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/270-hilyadi-dvoiki-u-nas-s-reproduktivni-problemi-290528
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.