Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Двоен ръст на продажбите на нови жилища без Акт 16
Автор: Екип Burgas24.bg 08:47 / 18.09.2011Коментари ()572
© Burgas24.bg
Двоен ръст на сделките за продажби на новопостроени жилища без Акт 16 в големите градове, отчете за месец пазарът на недвижими имоти. Брокери и кредитни консултанти си обясняват възродения пазар с жилища без официално разрешително за ползване с много по-ниските цени от пазарните.

Брокерът на имоти Иван Ценов ни показва напълно завършени луксозни апартаменти в столицата. Имотите в сградата са на шпакловка и замазка и са продадени на цени с до една трета по-ниски от пазарните за квартала. За да получи Акт 16, приемателна комисия трябва да установи че всички ВиК и ел. инсталации са направени качествено и сградата ще бъде свързана с дружествата монополисти.

"Най-големият проблем за един купувач е да не може да ползва този имот, който си е купил. Ако няма такива предварителни договори, това означава че в бъдеще сградата нито може да бъде захранена с ток, вода, канализация", каза Иван Ценов.

Банките само до преди няколко месеца масово се въздържаха да кредитират такива имотни сделки. Сега обаче кредитирането отново се отпушва.

Според брокери, когато една банка е съгласна да ви отпусне заем за имот без Акт 16, това е сигурна гаранция, че няма риск за вас.

Какво трябва да направи едно семейство, когато купува имот със собствени спестявания.

"Трябва да се направи схема на плащане - такава, че едва след получаване на акт 14, 15 и 16, да има плащания. Последното плащане да е едва след като се получи и разрешителното за ползване. Това дава и голяма мотивация в инвеститора да си довърши нещата в срок", обясни Тихомир Тошев, директор на компания за кредитно консултиране.

Винаги се интересувайте какво е сегашното финансово състояние на строителя-инвеститор на обекта. Ако няма достатъчно пари и банка зад гърба си, сградата може с години да не бъде довършена и снабдена с Акт 16.

Източник: bTV



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Dvoen-rust-na-prodazhbite-na-novi-zhilishta-bez-Akt-16-288339
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.