Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Чакаме да се роди 7-милиардният човек на Земята
Автор: Екип Burgas24.bg 12:25 / 03.09.2011Коментари ()902
©
Бебе, което ще бъде 7-милиардният човек, ще се роди тези дни. Най-вероятно това раждане ще бъде в Китай или Индия - двете страни с над един милиард жители.

ООН фиксира 31 октомври като датата на съдбоносното раждане, но демографите обявиха, че това ще стане по-рано от предвиденото.

В хода на историята, откакто се водят писмени хроники, населението нараства все по-бурно: когато се е родил Исус, се е смятало, че по Земята бродят около 300 милиона души.

Чертата на 1 милиард бе достигната едва след 1800-ата година. Още един милиард бе добавен само през единайсетте години на 21 век.

Преобладаващите очаквания обаче са демографският растеж да се забави, като прогнозите на ООН са през 2050 г. населението да бъде между 8 и 10,5 милиарда.

Ако нещо е ясно, то е, че пропорциите ще варират между континентите под влиянието на високите нива на раждаемост в Азия и Африка. Скоро Индия, с нейните сегашни 1,2 милиарда души, ще поеме водачеството от Китай, сега с 1,3 милиарда жители, като страната с най-голямо население в света.

Нигерия, която днес е най-населената африканска държава със 162 милиона души, ще преживее бум на населението, което ще достигне почти 750 милиона до средата на века.

Друг пример: високо индустриализираната Германия и развиващата се Етиопия имат почти еднакъв брой жители - малко над 80 милиона. След 40 години обаче етиопците ще бъдат вече 174 милиона, докато германците ще се свият до 72 милиона.

Европейските лидери, сред които германската канцлерка Ангела Меркел, предупреждават, че "в свят със 7 милиарда души, ние - 500-те милиона европейци, трябва да се държим заедно," в противен случай европейското благоденствие и ценности ще бъдат обречени.

Източник: в. "Стандарт"



Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Chakame-da-se-rodi-7-miliardniyat-chovek-na-Zemyata-284564
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.