Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Кметът на Несебър подари копие на чудотворна икона на гръцкия президент
Автор: Екип Burgas24.bg 15:56 / 16.08.2011Коментари ()676
©
"Съзиданието и паметта - пътят на града", под този надслов протече тазгодишният празник на Несебър 15 август. Така се казваше най-зрелищният концерт на вечерта, който беше разделен на две части. Първата обедини българска и гръцка народна култура и пресъздаде пред публиката в препълнения Амфитеатър нравите и обичаите на двата народа. Във втората част от концерта на сцената се качиха звездите на Несебър заедно със звездите Петя Буюклиева, Нели Рангелова, Марияна Попова и Стефан Митров.

Талантливите изпълнители от Несебър пяха в дуети с известните имена от българската популярна музика и заедно направиха един невероятен и запомнящ се концерт, в който за пореден път доказаха, че са не само изключително талантливи млади хора, но и че могат още по-силно да заблестят сред тези известни на всички изпълнители и наравно с тях да забавляват хилядната си публика.

Гръцките изпълнители от първата част на концерта бяха и специални гости на Несебър по случай неговия празник. Те са потомци на хората създали града на ЮНЕСКО и преселили се по-късно в Гърция, където основават своя град Неа Месембрия. Преди няколко месеца, чудотворна икона на "Св. Богородица - Владетелка на живота" напусна своя дом - църквата "Св. Успение Богородично" в Несебър, за да гостува на жителите на гръцкия град. В Неа Месембрия светицата беше посрещната с изключителни почести и благоговение от хиляди хора, които по-късно я съпроводиха обратно да дома й в Несебър. Поради изключително големия интерес към светинята, от страна на гърците, Община Несебър реши да направи специален подарък - копие на чудотворната икона, което кметът Николай Димитров поднесе на своите гости по време на съвместния концерт, с думите: "Това копие на чудотворната икона на "Св. Богородица - Владетелка на живота" е за храма в Неа Месембрия. Нека светинята бъде спомен за онова, което вашите предци на времето са оставили в Несебър, в Месемврия, както се е казвал тогава градът, нека тази икона да ви пази и закриля. А аз ви уверявам, че ние като наследници на този град ща продължаваме да пазим и развиваме, неговите ценности и култура"

Копие от чудотворната икона беше изработено и сециално за президента на Гърция Каролос Папуляс. "От мое име и от името на всички жители на Несебър, поднасям тази икона на президента г-н Папуляс, за да знае, че тук, в Несебър, също има дух от Гърция" бяха част от думите на градоначалника Николай Димитров. Кметът допълни още, че както всички знаят иконата "Св. Богородица - Владетелка на живота" е чудотворна, защото е помогнала на много жени да получат най-големия си дар - отроче. И именно защото иконата има силата да помага, градоначалникът и всички жители на Несебър я поднасят на гръцката държава и на гръцкия народ, за да може светинята да извършва чудесата си и там и да помага на всички гърци в трудни лични и държавни моменти.

В отговор гръцките гости не скриха вълнението си от този ценен дар, както и от срещата с хората, населяващи града на техните предци. Те споделиха, че това е един изключително добър повод, българският Несебър и гръцката Неа Месембрия да се съединят в едно.

Емоционален, пъстър, весел, уникален, това са малкото епитети, които могат да опишат тазгодишния празник на Несебър - 15 август. Хиляди хора от страната и чужбина буквално пренапълниха старинния полуостров вчера, за да се насладят на амбициозната и уникална празнична програма, организирана от Община Несебър. По традиция вечерната част от празника започна с парад на мажоретни състави, който изпълни провлака, свързващ новата и старата част на града и още в началото внесе много празничен и емоционален заряд.

За първи път тази година, специален поздрав за деня на Несебър отправиха общините Поморие и Созопол, които изнесоха своите празнични концерти на сцената на крайбрежния булевард. Детски празник "В света на приказките" в Южния парк; спектакъл на мажоретните състави на площад "Месембрия"; концерт с духова музика пред крепостните стени; изложба в църквата "Св. Йоан Алитургетос"; изложба, разкриваща работата на доброволците по случай празника, на Вятърна мелница; концерти на още три сцени - почти нямаше място в целия град, което да не е завладяно от празничното настроение и да не зарежда с него всеки минувач.

В края на празничната вечер кметът на Община Несебър Николай Димитров поздрави всички присъстващи по случай 15 август, като им пожела най-вече да са здрави и винаги закриляни от Божията майка. Веднага след това огромната тълпа притихнаха в очакване на най-зрелищното събитие за вечерта - уникалното светлинно шоу. Истински парад на светлината, звуците и цветовете се разкри пред очите на празнуващите и сложи блестящ край на този християнски, духовен и градски празник.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Kmetut-na-Nesebur-podari-kopie-na-chudotvorna-ikona-na-gruckiya-prezident-279520
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.