Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Теглим до 2000 лв. кредит за почивка
Автор: Екип Burgas24.bg 09:37 / 01.07.2011Коментари ()661
© Burgas24.bg
Българите са склонни да изтеглят най-много до 2000 лева, за да финансират лятната си ваканция. Минималната сума, която вземат за същата цел, е около 500 лева. Това показа проверка на "Монитор" сред кредитиращите институции и туроператорите, които имат общи продукти за лятна почивка с банките. Според представителите на туристическия бранш хората обикновено теглят кредит за не много скъпа ваканция в чужбина. Българите обаче избягват да плащат със заем луксозни почивки и туристически екскурзии като например круизите.

"Когато става въпрос за най-скъпите екскурзии, хората обикновено са готови с парите", коментира Ирина Найденова, която е управител на голям туроператор у нас. Според нея не се тегли кредит за почивка, чиято стойност драстично се разминава с доходите

Найденова припомни още, че преди кризата клиентите много по-често използвали кредити, чрез които финансирали почивката си. По-голям интерес е имало и към общите продукти на туроператорите и трезорите, благодарение на които хората получавали кредитна карта специално, за да подпомогнат бюджета си по време на почивка. Въпреки че и сега имало такива предложения, клиентите са по-предпазливи и по-рядко се възползват от тях.

Преди кризата туроператорите дори сами предлагали разсрочено плащане на сумата за даден туристически пакет. Сега обаче интересът към такива предложения е намалял, а и самите туристически компании ги избягват, коментират от бранша.

За финансиране на лятната почивка в момента хората могат да разчитат на стандартните потребителски кредити от банките. "Преди кризата имаше трезори, които предлагаха промоционални заеми за почивка, но в момента такива няма", коментира Иван Стойков, анализатор в "Моите пари". Въпреки това банките се опитват да направят потребителските си кредити по-привлекателни.

Предложения за заеми с фиксирана лихва все по-често се срещат и при потребителските кредити. До скоро такава опция имаше само при ипотеките. Сега обаче могат да бъдат намерени потребителски заеми с постоянен лихвен процент за целия период на кредита.

В тези случаи лихвата е средно между 14,95% до 16,99%. Максималната сума, която могат да получат клиентите, пък варира от 5000 лева до 10 000 лева. Крайният срок, в който заемът трябва да бъде върнат, също е доста различен. Сред офертите на банките най-дългото време, което може да бъде отпуснато за погасяване на задълженията по потребителски кредит, е около 10 години.

Има и предложения с фиксирана лихва само за първата година. Тогава лихвеният процент е около 8,50%-9,50%. си тръгне поръчвал на стареца още рано сутринта на следващия ден да му занесе запечатания плик в пощата, за да му обменят банкнотите с евро. Чак когато измамникът си тръгнел, ужиленият старец разбирал, че е изигран, но вече било късно. Последната жертва в София е 79-годишната Райна Александрова, която по тази схема загубила 12 000 лв. спестявания. В единия от случаите престъпникът дори съпроводил жертвата си до банковия клон с такси, но не влязъл вътре от страх да не бъде заснет с камерите.

Към този момент измамата е локализирана на територията на Трето районно, но има голяма вероятност да се разпространи, ако хората не бъдат информирани, обясниха полицаите, които разследват далаверата. Според тях извършителят е един, но има опасност схемата да стена масова, подобно на телефонните измами, които заляха страната.

Банките се опитват да привличат клиенти не само чрез лихвите, но и чрез различни отстъпки, свързани с таксите за кандидатстване. Например през летните месеци много трезори предлагат 50% по-ниска такса за разглеждане на документите от обичайната. Други банки пък освобождават клиентите от т.нар. такса за предсрочно погасяване на заема.

Трезорите вече се опитват и да конкурират компаниите, които отпускат бързи кредити. Много банки вече отпускат потребителски кредити само срещу молба-декларация и лична карта. Отговор на молбата за кредит пък обикновено идва в рамките на 24 часа. Има и такива трезори, които дават одобрение за 2 часа.

Хората могат да получат пари назаем за лятната ваканция и чрез компаниите, които отпускат бързи кредити. При тях обаче оскъпяването при погасяване на задълженията е значително по-голямо.

От тези кредитиращи институции също споделят, че вече не предлагат промоционални кредити за ваканция. Така клиентите могат да разчитат основно на потребителските заеми, които те отпускат. Според наблюденията на експертите на една от най-големите компании за бързи кредити през летните месеци за различни нужди хората търсят най-често около 1000 лева.

Източник: в. "Монитор"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Teglim-do-2000-lv-kredit-za-pochivka-266913
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.