Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Представят в Бургас най-новият роман на Кристофър Бъкстън
Автор: Екип Burgas24.bg 06:30 / 30.06.2011Коментари ()482
На 30 юни в книжарница "Хеликон" - Бургас ще бъде представена най-новата книга на Критофър Бъкстън "Радослава и викингският принц". Историческият трилър изследва един от най-тъмните мигове на българската история.

Няколко години след падането ни под византийско робство наследниците на българския престол в изгнание се сблъскват с ламтящи за власт самозванци, с кръстоносци на път за Светите земи и викингски нотабили. Бунтарят Петър Делян вдига своето въстание за освобождение. Константинопол тъне в интриги, коварство и предателство. И точно тогава избуява една невъзможна любов - между френски рицар и българска принцеса, заложница на византийския император. Драма, достойна за перото на Шекспир, както сам авторът казва.
Кристофър Бъкстон е англичанин, който говори чудесно български и пише романи за нашата страна на родния си език. Пристига у нас през 1977 г. като преподавател в бургаската английска гимназия, чиито възпитаници още помнят полъха на свободата, който младият англичанин носи със себе си. Сред учениците му е и трагично загиналата поетеса Петя Дубарова. Влюбва се в България и Бургас, но най-вече в свята съпруга Ани.

Ако искаш да разбереш нещо за даден народ, трябва да знаеш историята му, казва Кристофър, който още с пристигането си в България започва да се интересува от нейната история. И установява, че в книжарниците почти няма сериозни исторически изследвания. После прочита романите на Димитър Талев, Елин Пелин, Йордан Йовков и остава за винаги запленен от българската литература. Но историята е неговата страст и англичанинът се залавя да попълни нишата, оставена след Фани Попова-Мутафова и Вера Мутафчиева. Плод на изследователските му дирения са три приключенски романа и една пиеса на историческа тематика. Автор е на редица статии, есета, документални изследвания и на няколко поетични книги, в които е включена и баладата за бургаския рейс №4. Впечатлява се и от най-новата ни история, на която всъщност е и свидетел. Привлечен от вечно променящата се, сложна и неочаквана България, днес Кристофър Бъкстън живее между родния Колчестър и Бургас, продължава да чете много български книги и да изследва българската история.
В криминално-историческия му роман "Радослава и викингският принц" всички герои са действителни личности. Три години са нужни на автора, за да издири и проучи историческите източниците - предимно на английски, защото на български език източници за времето на Самуил и неговите потомци почти няма.

Романът ще бъде представен днес от 18.30 часа в бургаската книжарница "Хеликон".



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Predstavyat-v-Burgas-nai-noviyat-roman-na-Kristofur-Bukstun-266536
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.