Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Димитър Николов: Десегрегацията се случва в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 16:45 / 24.06.2011Коментари ()2597
© Burgas24.bg
Местните и държавните власти трябва да предприемат реални и конкретни действия за интеграцията на ромите, каза по време на конференцията за приноса на европейските фондове към интеграцията на тази общност кметът на Бургас Димитър Николов.

В началото на своето експозе той посочи като положителен пример и поздрави усилията на кмета на Каварна Цонко Цонев. Николов каза че преди 3-4 години когато общинска администрация е трябвало да подготвят стратегията и модела за работа с малцинствата на територията на Бургас е имало няколко пътя.

"Разбира се най-лесният беше общината да вложи повече средства и усилия в организиране на спорадични събития, културни и социални мероприятия за интегриране и отчитане на дейност пред управляващите органи. Ние се спряхме на другия път, който се оказа по труден, но с течение на времето се убедихме, че това е по- важния акцент в посоката в която трябва да се работи с нашите партньори в ромските организации. Избрахме пътя на инфраструктурната интеграция, решаването на инфраструктурите проблеми, повишаването на статуса и отварянето на тези квартали към останалата част на града", каза Николов.

Той посочи, че в Бургас има няколко квартала и комплекса с концентрирано ромско население, като най- големият е кв. "Победа", който дълги години е символ на маргинални структури и силна концентрация на престъпност и липсата на битови условия за живот.

" За това ние решихме в много кратко време да подготвим проекти. В тази връзка благодаря на европейските институции, които ни дадоха възможност да кандидатстваме, защото бюджетите са много сериозни. Започнахме от нулата. Първо изградихме нови водопроводи, канализация и нова инфраструктура, и така започнахме да надграждаме. След това започна изграждането на нова спортна зала в съседния комплекс "Меден Рудник" и в момента сме пред откриване на нова общинска поликлиника, която е прецедент в новите демократични условия в страната, а именно общината да влага голям ресурс от средства и за своя сметка да изгражда, където приоритетно ще имат възможност буквално на няколко метра от жилищата на тези малцинства да стига здравната услуга. Разбира се сблъскахме се с доста трудности ,защото за да изградим новите улици и инфраструктура констатирахме 98 незаконни постройки които бяха изградено буквално на трасетата на улиците и на канализацията. Най-лесно беше със закона в ръка да съборим за кратко време тези незаконни постройки, но ние решихме и аз лично да обиколя всички собственици на тези незаконни постройки и да обясним нуждата от тези действия и да покажем как да влезе европейския съюз в техния квартал, защото до сега това беше нещо за което се четеше в медиите говореше се по семинари, а на другия ден почти нищо не се случваше, Оказа се, че от 98 незаконни постройки ние убедихме собствениците на 80 от тях самостоятелно да си съборят.Останалите се оказаха на собственици, които временно не пребивават в тях и работят временно в други държави, но там ни помогнаха техните близки", разказа Димитър Николов.

Той допълни, че освен събрана е информация относно нивото на заболеваемост на население о в този квартал преди интервенцията на общината и сега след благоустрояването на квартала. Резултатите показват, че три пъти е спаднала заболеваемостта при най-малката възрастова група от 1 до 6 години. Намалено е нивото на престъпност, защото е делегирано правото на безопасност на самите тях. В звеното по охрана на обществения ред към община Бургас са назначени хора от ромски произход, които работят на територията на кв."Победа". По този начин на няколко пъти са налели инцидентите, сериозните травми и с останалото население в квартала, което е българско. Друго основно достижение е намаляването нивото на враждебност, което преди това е било на нетърпимо.

Николов допълни, че изграждането на нови спортни зали и терени възбужда интереса на ромите и техните деца. Увеличил се интересът на ромските деца да се записват в различни спортни школи. Тази година са отчетени четири пъти повече деца от ромското население в комплекс "Меден Рудник" които са се включи в спортни отбори и клубове. Това е дало самочувствие на общината и тази година ще бъдат изградени два плувни басейна. Единият ще е в най-голямата детска градина с преобладаващо ромски деца, а другият в най-голямото училище в "Меден Рудник", съобщи Николов.

Кметът на Бургас посочи, че след няколко месеца ще бъдат решени и проблемите с канализацията и водопроводите в минно селище Черно море и кв. "Горно езерово", където също има компактно ромско население. Предстои проектът за тях да бъде одобрен в министерството на околната среда и водите. "Тази десегрегация за която говорим в Бургас вече се случва. Никак не беше лесно. Преди четири години имаше и крайно остри мнения на общински съветници, които ми предлагаха като кмет да взема решение за изграждане на четириметрови стени, които да обградят някои от кварталите, което щеше да създаде още по- големи проблеми. Напротив. Ние не изградихме стени, а си подадохме ръка, въпреки че ни беше трудно и понякога се налагаше да водим едни и същи разговори по едни и същи теми. Аз мисля, че ние сме намерили правилния път и сега мога честно с открито сърце и очи да застане не само пред ромските лидери, но и пред жителите на тези квартали и да им благодаря за това сътрудничество, защото този път по който сме поели е правилния", каза Николов. Той допълни, че както Европейската комисия така и правителството трябва да подкрепят подобни инициативи на намаляване разликата между гражданите.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Dimitur-Nikolov-Desegregaciyata-se-sluchva-v-Burgas-265208
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.