Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Спектакълът "Жив си ти" ще се играе по молба на община Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 15:21 / 02.06.2011Коментари ()592
Община Бургас е поръчала на ДТ "Адриана Будевска" да изиграе спектакъла "Жив си ти". Това каза Валери Еличов, актьор в държавния театър в Бургас. Пиесата е по есето на Цветан Стоянов-един забравен български писател, философ и литературовед,който е починал още през 1971 година.

Той е написал есето "Втората част на разговора". Става дума за една несъстояла се среща между Ботев и Каравелов в навечерието на заминаването на Ботев за кораба "Радецки". Вечерта преди той да тръгне Каравелов идва и го моли да не тръгва и започва продължението на техния огромен скандал, който е бил след смъртта на Левски през 1873 година. "Текстът е много силен. Написан е през 1964 година, а все едно, че е писан днес", каза Еличов.

Режисьор е Христо Симеонов. В ролята на Каравелов е Христо Симеонов, а в ролята на Ботев- Валери Еличов. Спектакълът трае около 1 час, по музиката на Руслан Карагьозов, със специално осветление и озвучаване. "Близо два месеца ми костваха, за да вляза в ролята на Ботев, защото трябва да звучи истински. Хората трябва да повярват на това, което се случва. Аз съм малък човек в сравнение с Ботев. И докато успея да усетя всичко това, което излиза от устата на Ботев и да го направя истинско и мое, доста се потрудих и смело мога да кажа, че това беше едно от най-трудните изпитания в моята практика, но струва ми се, че се справихме", каза още Еличов.

"Вече 110 години признателните българи честват гибелта и подвигът на Ботев, както и всички загинали за свободата на България. Това, което те са направили е най-святото, жертвайки живота си за това да ни има като държава, като общност. Най-важното е, че безграничната почит и поклон на българите и в частност на бургазлии показва пред младото поколение, че гледайки към бъдещето неминуемо трябва да уважаваме подвига и всичко това, което са направили нашите предци за нас", каза по време на тържествената церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Ботев кметът на община Бургас, Димитър Николов.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Spektakulut-Zhiv-si-ti-shte-se-igrae-po-molba-na-obshtina-Burgas-259190
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.