Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Намаляла е безработицата в Бургас и региона за април
Автор: Екип Burgas24.bg 12:29 / 20.05.2011Коментари ()467
© Burgas24.bg
Безработицата през месец април в Бургаско е намаляла спрямо предходния месец. В края на месец април общият брой на регистрираните безработни към Дирекция "Бюро по труда" е 8 488 души, каза Ясен Николов, директор на" Бюрото по труда"- Бургас( Д "БТ") по време на съвместната пресконференция на Дирекция Бюро по труда, Регионалната служба па заетостта, Областна инспекция по труда и Регионална дирекция социално подпомагане.

Има намаление спрямо предходния месец с 555 души или 6.14 %. Равнището на безработицата в района на Д"БТ" се понижава, като при 6.98 % за месец март през месец април е 6.56% ,което е с 0.42% по-малко. Това е свързано основно със спецификата на този пазар, обвързан най-вече със сезонната заетост. Общините, които са към Дирекция "Бюро по труда"- Бургас са Созопол, Приморско, Царево, Малко Търново, Средец, Камено и община Бургас. В момента много от туристическите фирми обявяват свободни работни места в Бюрото по труда и съответно оттам пренасочват много безработни лица към Слънчев бряг, Приморско, Дюни, Созопол. Входящият поток през месец април е 978 безработни, което е намаление спрямо предходния месец със 108 души. Изходящият поток се е увеличил от 1531 човека, което е 12.57% т.е. 171 човека повече са прекратили регистрацията си в Бюрото по труда. Най-търсени са професиите, свързани с туристическия бранш. Основен процент от обявените свободни работни места на първичния пазар е от туристическия бранш. Това са готвачи, пом.-готвачи, камериери, пикола, администратори и т.н.

"Успокояващото е, че реалният сектор, постоянната заетост също обявяват свободни работни места и оттам процентът също се вдига в сравнение с предходните месеци т.е. бизнесът може да се каже че живва", каза още Николов. Няма обявени масови съкращения.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Namalyala-e-bezraboticata-v-Burgas-i-regiona-za-april-256043
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.