Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Това са трите подправки, които могат да ни предпазят от деменция и невродегенеративни заболявания
Автор: Екип Burgas24.bg 12:52 / 22.04.2025Коментари ()999
©
Както добре знаем, подправките и билките са ценени от хилядолетия насам. И за това си има добра причина. Те имат редица полезни качества, включително противовъзпалителен и антиоксидантен ефект. И благодарение на тях помагат при различни здравословни състояния - от слаб имунитет, през здравето на кожата до когнитивната ни функция.

Според проучване обаче консумацията на три конкретни подправки може да помогне за предотвратяване на редица хронични заболявания, които се появяват с напредване на възрастта, включително невродегенеративни заболявания и деменция.

Вероятно сме чували, че в основата на повечето здравословни проблеми, включително свързаните с функцията на мозъка, стои възпалението. То генерира свободни радикали, които могат да доведат до оксидативен стрес и да увредят клетките ни с течение на времето.

И както подчертава д-р Юфанг Лин - специалист по интегративна медицина: "Свързаните с възрастта заболявания често се основават на възпаление."

Мощното трио: Куркума, джинджифил и кардамон

Добрата новина е, че антиоксидантите могат да неутрализират тези свободни радикали и да попречат на възпалението. И именно затова е особено полезно да "зареждаме" организма си с антиоксидантни, противовъзпалителни вещества. А такива можем да си набавим, като приемаме три популярни и достъпни подправки: куркума, джинджифил и кардамон.

Всяка от тези подправки съдържа биоактивни съединения, които имат противовъзпалителни ефекти. Според проучването джинджифилът може да инхибира тумор некротизиращ фактор-алфа (TNF-алфа), който е мощен възпалителен химикал, както и COX-2 - възпалителен ензим. Освен това има защитен ефект срещу амилоид бета - ключов протеин, свързан с Алцхаймер.

Куркуминът пък (който е основното биоактивно вещество в куркумата) доказано блокира конкретен вид молекула, която достигайки до клетките ни, може да доведе до възпаление.

А кардамонът насърчава някои антиоксиданти в тялото, като например глутатион, и предотвратява образуването на биомаркер, свързан с болестта на Алцхаймер.

Колко да приемаме, за да се възползваме максимално от предимствата на подправките

Колкото и полезни да са куркумата, джинджифилът и кардамонът, трябва да приемаме достатъчно от тях, за да се възползваме максимално от предимствата им. А проучването изтъква също, че не всеки човек ги приема и усвоява по един и същи начин. Затова и са нужни допълнителни изследвания, които да определят оптималната доза.

Всъщност, когато става въпрос за прием на подправки, няма препоръчителен дневен прием, какъвто имаме за основните макронутриенти и микроелементи.

Но конкретно за куркумата, изследвания показват, че между 500 и 1000 милиграма е здравословна и ефективна доза, в зависимост от източника на куркума. Полезно е да знаем също, че усвояването на куркумин е в пъти по-добро, когато се приема заедно с пиперина, който се съдържа в черния пипер, пише MindBodyGreen, цитиран от lifestyle.bg.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Tova-sa-trite-podpravki-koito-mogat-da-ni-predpazyat-ot-demenciya-i-nevrodegenerativni-zabolyavaniya-2529044
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.