Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Защо боядисваме яйца за Великден, какво казва традицията
Автор: Екип Burgas24.bg 12:36 / 12.04.2025Коментари ()1112
© Plovdiv24.bg
Велики четвъртък е най-чаканият ден от децата. Тогава заедно с родителите те боядисват яйца, защото те са символ на гроба на Христос и Възкресението. Яйцата се боядисват на Велики четвъртък или на Велика събота. Първото яйце винаги е червено - символ на пролятата кръв на разпнатия Христос. С него се прави кръст на челата на децата за здраве.

Яйцето е символ на началото на живота, защото от него се ражда малкото пиленце. Има данни, че още християните в Месопотамия са практикували обичая да приготвят червени пасхални яйца.

Легендата за Мария Магдалена

Традицията да се подаряват яйца най-вече се свързва с легендата за яйцето, което Мария Магдалена е подарила на император Тиберий.

Според Димитри Ростовски, Мария Магдалена е имала възможност да се срещне с императора и като подарък му занесла червено яйце. Друга версия на преданието разказва как императорът се усъмнил във вестта за Възкресението и казал: Както яйцето от бяло не може стане червено, така и мъртвите не възкръсват. Тогава станало чудо - бялото яйце започнало да почервенява.

Според някои обичаи първото яйце се пази цяла година за здраве на дома. Второто яйце също е червено - то се оставя в църквата в събота вечер. Останалите яйца се боядисват в разнообразни цветове, някои им слагат ваденки, други използват восък или ги разкрасяват по друг начин.

На Разпети петък не се работи нищо. Затова той е официален празник. Пази се строг пост - за препоръчване е да не се яде нищо, със сигурност не месо и алкохол.

Кога се месят козунаците?

 

Неразделна част от Великденската традиция са козунаците. Те са обреден хляб - знак на тялото на Христос, предадено в жертва за хората. В България според традицията - козунаците се приготвят на Велика събота. Някои ги правят и на Велики четвъртък. Може върху тях да се сложат и боядисани яйца - обикновено нечетен брой.

В различните страни има различни начини за приготвяне на козунаци. Според разпространеното схващане историята на козунака започва в началото на XVII в. във Франция, откъдето се пренася и в цяла Европа. В Италия се приготвят козунаците "панетоне", но те се ядат на Коледа, а в Русия великденският обреден хляб се нарича кулич.

На Велика събота някои ходят и на гробища. Там занасят яйца и козунаци.

Подготовката за празника е неразделна част от самото празнуване, тя е много важна за крайния резултат - всички с настроение да посрещнат Великден - най-големият празник на християните.



Още по темата: общо новини по темата: 159
25.04.2025 »
25.04.2025 »
24.04.2025 »
24.04.2025 »
23.04.2025 »
23.04.2025 »
предишна страница [ 1/27 ] следващата страница
Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Zashto-boyadisvame-yaica-za-Velikden-kakvo-kazva-tradiciyata-2518039
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.