Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Д-р Любомир Кулински: Кравите по нашите географски ширини дават мляко с масленост около 3,6-3,8%
Автор: Екип Burgas24.bg 12:12 / 09.03.2025Коментари ()411
©
Как да разпознаем качественото кисело мляко, сирене и месо? Темата в студиото на NOVA коментира д-р Любомир Кулински, който е директор на Дирекция "Контрол по храните" в БАБХ.

"Не е особено трудно да се избере качествено кисело мляко в магазина. Аз лично първо гледам маслеността. Прясното и киселото мляко се произвеждат с различна масленост. Кравите по нашите географски ширини дават мляко със средна масленост от около 3,6-3,8%. Така че, аз лично си купувам такъв продукт, който задължително е от одобрен производител", подчерта той. 

И припомни, че киселото мляко е едно от трите защитени наименования за произход, които съвсем наскоро българската държава защити. "Когато пише "Българско кисело мляко" на етикета, сме сигурни, че то е от сурово мляко, добито от български крави, произведено в българско предприятие - при строго спазване на определените технологични изисквания", обясни той и подчерта, че тези продукти могат да се разпознаят по знак, наподобяващ слънце, който се поставя върху опаковките. 

По думите му Българският институт по стандартизация през 2024 година е променил две от основните БДС-та. "Българско кисело мляко и българско саламурено сирене по БДС все още има. И този БДС, изписан на етикета, все още е гаранция за качество. Просто тези продукти и защитените географски указания, защитените наименования на произход са един вид малко по-високи изисквания, заложени към качеството и безопасността на храните. Но БДС важи с пълна сила и се спазват също определени, разписани изисквания", категоричен е експертът.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/D-r-Lyubomir-Kulinski-Kravite-po-nashite-geografski-shirini-davat-mlyako-s-maslenost-okolo3-6-3-8-2475068
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.