Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Кризисен щаб обсъди мерки за възникналите огнища на шап в страната
Автор: Екип Burgas24.bg 17:53 / 28.03.2011Коментари ()574
© Burgas24.bg
Кризисният щаб към Министерство на земеделието и храните проведе заседание, на което бяха обсъдени мерките, които се предприемат от българска страна по отношение на възникналите огнища на шап в страната, съобщиха от МЗХ.На 19-ти март т.г. ветеринарни лекари от Българска агенция по безопасност на храните установиха ново епизоотично огнище на шап при говеда във ферма разположена на 3 км от с. Кирово. Фермата се намира в западната част на Странджа планина, община Средец, област Бургас, на разстояние 7 км. от границата с Турция и на 32 км. от последното епизоотично огнище в село Граматиково, община Малко Търново, обявено на 31.01.2011 г.

Във фермата до с. Кирово са отглеждани 143 говеда, които са умъртвени. Животните са предназначени за месо и са отглеждани свободно на 400 хектара оградена площ. В 3 км. зона около селото има 2 населени места, а в 10 км надзорна зона са разположени други 7 населени места, като във всички се извършват редовно клинични прегледи.

На 23 март при клинични прегледи са установени признаци за шап при говеда в стадо в с. Граничар намиращо се в надзорната зона, на 3 км от границата с Турция. В селото има само едно стадо със 133 говеда. Няма други видове възприемчиви животни . Всички говеда са умъртвени. От месец януари до 22 март са взети пет пъти кръвни проби за лабораторно изследване и всички са отрицателни за шап. На 24.03.2011 г. лабораторното изследване в Националната референтна лаборатория (НРЛ) в София е положително за шап.
На 25 март БАБХ информира за три нови епизоотични огнища на шап в община Средец, установени при клинични прегледи и потвърдени лабораторно.
- село Голямо Буково - ферма с 47 говеда, 11 свине.
- село Момина Църква - ферма с 209 говеда.
- село Факия - ферма с 81 говеда.
До момента в с. Голямо Буково и с. Момина Църква са унищожени над 170 животни, в това число и 11 свине, като умъртвяването продължава.
Предприети са всички необходими мерки от страна на българските ветеринарни власти за ограничаване и ликвидиране на вируса на шапа и спиране на разпространението му. Прилагат се мерките регламентирани в Директива 2003/85 ЕС.

Всички собственици на умъртвени животни в с. Кости и с. Резово са обезщетени, а собствениците в с. Голямо Буково, с. Момина църква и с. Факия ще бъдат обезщетени в кратки срокове след приключване на умъртвяването и изготвяне на финансов анализ.

На предстоящи срещи с ЕК тази и следващата седмица, Р България ще поиска съдействие от страна на Европейската комисия и финансова подкрепа за покриване на някои от разходите свързани с ограничителните мерки. Протестите на нашите животновъди не са основателни, тъй като предприетите мерки отговарят на изискванията на ЕС. Прилагането на ваксинация ще има тежки последствия за България - ваксинираните животни ще трябва да бъдат умъртвени, заклани и преработени термично, а ограниченията за търговията с двукопитни животни и продукти ще продължат от 6 месеца до една година.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Krizisen-shtab-obsudi-merki-za-vuzniknalite-ognishta-na-shap-v-stranata-241660
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.