Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Музей на мартеницата може да бъде създаден в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 15:50 / 01.03.2011Коментари ()782
© Impact Press Group
Снимка: Архив.
Въпреки, че българите имаме уникална традиция на първи март за си пожелаваме здраве и късмет и да се закичваме с бял и червен конец у нас няма музей на мартеницата и Бургас може да е първият град в страната, където да бъде създаден такъв музей, обяви директорът на регионалния бургаски музей Цоня Дражева.

Тя сподели идеята си пред ученици от различни бургаски училища, които днес бяха отличени с грамоти и награди за участието си в конкурса за мартеница. Този конкурс вече е традиционен в Бургас и се провежда за десета година. В конкурса участваха стотици деца от бургаските училища, от региона и дори от други страни. Техните мартеници традиционни и авангардни бяха изложени в Етнографския музей, където макар и трудно журито от художници и музейни специалисти отличиха най- добрите мартеници и техните творци. Освен първи, втори и трети награди бяха връчени и специалните награди на Общински детски комплекс, на Регионалния бургаски музей и на отдел «Етнография».

Уникални и прекрасни, така определи творбите на децата директорът на регионалния бургаски музей и допълни, че изработените мартеници са достойни за експозицията на всеки един музей. Наградените творби на децата остават в музейната експозиция.

"Тези, които ще получават днес награди ще бъдат автори на един музеен експонат с национално културно значение и това е най-голямата награда. Тепърва заедно с клуб "Традиция" към Общински детски комплекс и Община Бургас ще помислим за самостоятелен музей на българските мартеница. Няма такъв в България и ви гарантирам, че вече имаме доста събрани такива творби, които могат да влязат в този музей и да се показват не само на нашите гости, но и експозицията гостува по света. Това е една инициатива, която ще подемем тази година заедно и се надявам да доведем до прекрасен край. Когато ви разгледах творбите бях възхитена, много се радвам, че вие носите в себе си българския огън, който надява се ще предете на вашите деца и внуци", каза Дражева. 

Във връзка с националния празник Трети март всички бурагски музеи ще бъдат отворени и ще приемат безплатно посетители, съобщи Дражева. Така всеки бургазлия може да види оригиналните мартеници на бургаските деца в Етнографската експозиция.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Muzei-na-martenicata-mozhe-da-bude-suzdaden-v-Burgas-234176
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.