Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Роден лекар взриви привържениците на здравословния начин на живот и разби илюзиите им на пух и прах
Автор: ИА Фокус 10:25 / 11.11.2024Коментари ()1306
©
Роден лекар взриви привържениците на здравословния начин на живот и разби илюзиите им на пух и прах. Д-р Здравко Арнаудов обяви, че любимата на мнозина кафява захар е рекламен трик и между нея и "лошата“ бяла захар няма абсолютно никаква разлика.

Думите му сразиха всички, които пускат кубчета тъмна захар в кафето и вярват, че консумират по-малко сладко и живеят по-добре

"Химическата формула на бялата и на кафявата захар е една и съща. Кафявата захар просто е оцветена или тръстиката е смелена с дръжките.

Лансирането й като полезен продукт е класическа измама в рекламата“, категоричен е д-р Арнаудов, който познава фармацевтичната индустрия отвътре и има дългогодишни интереси в психоневроимунологията.

В последните години той дава полезни съвети как да разпознаваме маркетинговите трикове и съмнителните диети и добавки, и насочва хората как да живеят спокойно, без излишен стрес. 

Освен мита за ползата от кафявата захар, д-р Арнаудов оборва твърденията за вълшебната сила на меда, който е представян като безценен източник на витамини и минерали. "Медът не носи реална полза.

Между него и захарта разлика практически няма. Какво прави пчелата? Хапва си, преработва и "изплюва“ меда в питата, за да осигури храна за нея и поколението си. Дали пчелата ще взима "суровина“ от липа или друго растение няма значение.

Тя произвежда 95 процента захари. Когато преобладава глюкозата, медът е течен. Каго глюкозата и фруктозата са свързани, е "озахарен“. Мед, който не се озахарява, е разреждан с глюкоза“,  изяснява картината той. 

Специалистът обаче категорично защитава плодовете, които много модерни диетолози заклеймевят като виновници за наднорменото тегло.

"Не бива да се притеснявате, че ако ядете повече плодове, ще напълнеете. Плодовете са изградени от полизахариди, образувани от повтарящи се и свързани помежду си моно- и дизахариди. Разграждането на полизахаридите е дълъг процес.

Извличането на захарта от плодовете става много бавно. Плодовете са пълни с полезни витамини и фибри. Фибрите активират перисталтиката, храната преминава по-бързо, гнилостните процеси намаляват“, обяснява д-р Арнаудов. 

Според него от някои прехвалени мазила пък няма абсолютно никаква полза. Сред тях са масово рекламираните гелове срещу болка и възпаление на ставите.

"Не съществува крем, който сам да "намери“ болката, да преодолее бариерата на кожата и мускулите, и да стигне до ставата.

Но масажът около мястото на болката - например около коляното, отпуска близките мускули. Те са се стегнали, за пречат на крака да се движи и да дразни допълнително ставата.

Ефектът от масажа с гел за 15 лева е само моментно облекчение. След един час болката се връща“,  обяснява д-р Арнаудов. Според него, ако все пак искаме да се мажем с нещо, е по-добре да го правим с обикновен вазелин за броени левчета, пише Zdrave.to.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Roden-lekar-vzrivi-privurzhenicite-na-zdravoslovniya-nachin-na-zhivot-i-razbi-ilyuziite-im-na-puh-i-prah-2332867
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.