Защо междините хранения са полезни? | ||||||
| ||||||
Защо междините хранения са полезни Междинните закуски ни помагат да поддържаме балансирани нива на захар през целия ден и ни предпазват от енергийни спадове. По този начин те ни помагат да поддържаме концентрация и бдителност през целия ден. Когато знаем, че след около 3-4 часа ще хапнем още една лека храна, ще се погрижим да завършим основните хранения с леко засищане. По този начин избягваме да ядем големи и ненужни количества, които ще ни доведат до усещане за ситост и тежест и обикновено водят до затлъстяване. Закуските ни помагат да се храним, като слушаме тялото си и според чувството за глад и ситост, пише gotvach.bg. Храненето, адаптирано към чувството на глад и ситост, предотвратява натрупването на излишък в мастната тъкан и по този начин помага за поддържане на теглото и дори за отслабване. Примери за качествени междинни хранения – Кисело мляко 1, 5% + 4 супени лъжици фибри 1 нарязан плод; – 1 плод + 6 бадема или 6 половинки сурови орехи; – Лек хлебен сандвич със сирене/яйце/авокадо/тахан/риба тон; – 2 зеленчука с извара или бяло сирене 5%; – Филийка пълнозърнест хляб с тахан/авокадо/сирене за намазване. Когато избирате храни за лека закуска, трябва да дадете предпочитание на храни, които съдържат много витамини и микроелементи. Най-доброто решение би било: – Плодове – ябълки, банани, цитрусови плодове; – Ферментирали млечни продукти – кефир, нискомаслено извара; – Ядки – лешници, орехи, шамфъстък; – Сушени плодове – сини сливи, стафиди, захаросани плодове; – Зеленчуци – краставици, моркови и всякакви други предпочитания използвани за приготвяне на салати. Важно е да знаем, че междинните хранения предотвратяват стресови ситуации, които насърчават секрецията на хормона кортизол и по този начин предотвратяват ненужното разграждане на мускулите по време на дълги интервали на гладуване. |