Това са храните, които съдържат най-голям риск от разпространение на ешерихия коли | ||||||
| ||||||
Докато десетки хора се разболяват от епидемията с ешерихия коли, свързана с McDonald's Quarter Pounder, експерти по безопасност на храните разкриха какви продукти не трябва консумираме, за да избегнем болести, пренасяни в храните. На първо място в списъка е опакованата предварително и измита зеленина. Барбара Ковалчик, директор на Института за безопасност на храните и сигурност на храненето към университета "Джордж Вашингтон", каза пред NBC News, че продуктите, за които се твърди, че са предварително измити - като маруля, зеленчуци или дори нарязани плодове - трябва да се избягват, тъй като могат да бъдат почва за размножаване на бактерии. Вместо това тя препоръчва да купите цели глави маруля, да ги измиете с вода и да ги подсушите с хартиени кърпи. "Всяко листо, което е скъсано или повредено, просто го изхвърлям, защото така бактериите могат да влязат там", обясни тя, добавяйки, че също избягва кълнове и пъпеш. "И обикновено свалям външните листа и ги изхвърлям." Мрежестата кора на пъпешите може да улавя бактерии, добави Дарин Детуилър, професор по политика за регулиране на храните от Североизточния университет. "Това е едно от най-смъртоносните продукти от всички неща", заяви той. "Пъпешът има идеално pH и не можете да го почистите достатъчно отвън." Дон Шафнер, професор по хранителни науки в университета Рутгерс, предупреди, че повечето плодове - особено ако са престояли дълго време - също представляват риск. "Правя много семинари и те често имат нарязани плодове на бюфет за закуска и тези плодове просто стоят там през целия ден", разказа той. "Направихме изследвания, за да покажем, че физическият му вид не се променя, но може да отглежда бактерии." Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията симптомите на хранително отравяне от бактерии като листерия или ешерихия коли - които причиняват инфекции в стомашно-чревния тракт - включват гадене, повръщане, треска, коремна болка и диария. Някои случаи дори могат да доведат до хоспитализация или да бъдат фатални. Епидемията от ешерихия коли в McDonald's вече уби един човек в Колорадо и се разпространи в множество щати. Това принуди доставчикът на веригата за бързо хранене изтегли жълтия лук "от прекомерна предпазливост", което подтикна други ресторанти да направят същото. Шафнер обясни, че колкото повече храна се преработва от фермата до вашата маса, толкова по-голям е рискът тя да бъде въведена от бактерии, които след това могат да ви разболеят. |