Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Листата от мента предлагат изненадващ набор от ползи за здравето
Автор: Екип Burgas24.bg 14:46 / 17.10.2024Коментари ()270
©
Листата от мента или пудина са нещо повече от ароматна и вкусна съставка за гарнитура, която се намира във всяка индийска кухня. Това е една от най-старите билки, отглеждана по целия свят и използвана в широка гама от ястия - било то в лютеница, плодови салати или сокове. Но знаете ли, че освен възхитителния си аромат и вкус, листата от мента предлагат изненадващ набор от ползи за здравето? Снабдени с основни хранителни вещества и съединения, тези листа са били ценени от векове заради лечебните си свойства.

От храносмилателна помощ до облекчаване на стреса, листата от мента могат да бъдат мощно допълнение към ежедневието ви. Нека се потопим в някои ползи за здравето от консумацията на листа от мента:

Помага при храносмилането:

Листата от мента незабавно успокояват стомаха и са полезни при храносмилането. Богата на антиоксиданти, фитонутриенти и ментол, ментата е естествен лек за лечение на различни стомашни проблеми като подуване на корема, лошо храносмилане или разстроен стомах. Просто трябва да добавите листа от мента към чая си и да отпиете горещата напитка преди или след хранене. Варенето на няколко пресни листа от мента във вряща вода за пет до десет минути и изпиването също може да помогне за справяне със стомашните проблеми.

Помогнете да отслабнете:

Опитвате ли се да отслабнете? Тогава листата от мента са вашето така необходимо решение. Той е с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на фибри и може да ви помогне да се чувствате сити за по-дълго време, намалявайки шансовете за преяждане. Тъй като билката подпомага храносмилането и подобрява метаболизма на мазнините, тя в крайна сметка подпомага усилията за отслабване. Чудите се как? Съчетайте мента с ежедневните си ястия, като я добавите към салати, смутита или детоксикиращи напитки, предлага News18.

Облекчава стреса:

Ароматът на мента е много успокояващ по природа и по този начин играе важна роля за намаляване на стреса. Ароматните листа отпускат мозъка ни, като успокояват ума ни, тъй като билката има адаптогенни свойства, които регулират нивата на кортизола и осигуряват облекчение от стреса. Ментата винаги е била използвана като аюрведично средство, подобно на ароматерапията, за борба със стреса и каране на хората да се чувстват спокойни. Освен това има охлаждащи ефекти, които отпускат тялото и облекчават стреса.

Подобрява здравето на кожата:

Уморени ли сте от акне или раздразнена кожа? Натрошете листа от мента на гъста паста и я нанесете върху засегнатата област. Изплакнете го с хладка вода след 15 до 20 минути и ще почувствате успокояващия ефект. Богата на противовъзпалителни и антибактериални свойства, ментата помага за успокояване и успокояване на кожата. Освен това салициловата киселина, присъстваща в листата на мента, отпушва порите, намалява акнето и петната, естествено намалява възпалението и успокоява зачервяването и сърбежа по кожата.

Обикновена настинка:

Почти всеки човек се сблъсква с настинка, кашлица или запушени синуси, особено по време на сезонни промени. За лечение на тези проблеми ментата може да се превърне в основната съставка. Може да помогне на дишането да стане по-лесно и на носните проходи, бързо да се детоксикира от запушване и други симптоми на настинка чрез вдишване на пара от листа от мента. Отпиването на чаша богат на ментол чай от мента също помага за облекчаване на възпалено гърло и действа като деконгестант.

Повишава имунитета:

Ментата съдържа много витамин С, който е вид антиоксидант, който помага за защитата на тялото от много заболявания. Консумирането на ментова вода или чай всеки ден може да помогне за повишаване на имунитета на тялото и да осигури много ползи за тялото.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Listata-ot-menta-predlagat-iznenadvasht-nabor-ot-polzi-za-zdraveto-2302267
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.